Het kabinet komt dit jaar niet meer met een extra tegemoetkoming voor de armste huishoudens. Dat heeft premier Mark Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn persconferentie na de ministerraad. De tegemoetkoming zou er komen vanwege de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud.

De linkse oppositie had gepleit voor een extra toeslag van 500 euro, maar gaf eerder deze week al aan daar niet meer op te rekenen.

Eerder gaven Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën) nog aan dat ze een eenmalige extra energietoeslag van 500 euro voor iedereen met een zorgtoeslag wel zagen zitten.

Rutte stelt dat het kabinet "heel serieus" heeft gekeken naar alle voorstellen vanuit de oppositie voor verdere koopkrachtreparatie. Maar uitvoeringsorganisaties hebben laten weten dat zij nog meer veranderingen in een lopend jaar niet aan zouden kunnen.

De uitkering van reguliere uitkeringen en toeslagen zou zelfs in gevaar kunnen komen, aldus de minister-president.

Hij zei dat gekeken wordt hoe deze huishoudens volgend jaar wel extra kunnen worden geholpen. Hij wees er ook al op dat het kabinet dit jaar al meer dan 6 miljard euro uittrekt om mensen te compenseren voor de gestegen kosten van energie, brandstof en boodschappen. Volgens Rutte behoort dat bedrag aan inkomenssteun en lastenverlichting tot de hoogste van Europa.