Boeren die maandag rond Schiphol willen demonstreren, kunnen beter niet proberen de snelwegen rond de luchthaven met tractoren te blokkeren. Blokkades worden niet getolereerd, zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt.

In het geval van blokkades wordt ingegrepen met "voertuigen van de politie en de marechaussee".

Mogelijk worden de wegen rond de luchthaven afgezet en worden er alternatieve locaties aangewezen waar de boeren kunnen demonstreren. Welke plekken dat zijn, is nog niet bekend. Het zal wel in de buurt van Schiphol zijn, zegt de woordvoerder. "Je moet denken aan een soort Malieveld."

De woordvoerder zegt dat de demonstratie nog niet is aangemeld. "Maar we zijn voorbereid en de draaiboeken liggen klaar."

Boeren breken door politieblokkade bij huis stikstofminister
50
Boeren breken door politieblokkade bij huis stikstofminister

Minister tegen boeren: 'Ga het gesprek aan'

Eerder riep stikstofminister Christianne van der Wal boeren ertoe op maandag niet mee te doen aan blokkeeracties. Actievoerders willen dan onder meer Schiphol en distributiecentra voor supermarkten blokkeren. "Niet doen", zegt de bewindsvrouw daarover. "Ga het gesprek aan."

Ze benadrukt niet alle boeren "over één kam te willen scheren". Volgens de minister gaat het om "een klein groepje relschoppers" dat de grens overgaat. "Gelukkig zijn er veel boeren die het gesprek willen aangaan."

Het kabinet gaat een bemiddelaar aanstellen om gesprekken tussen de overheid en de boeren te leiden. Van der Wal hoopt dat er op die manier weer "nuance" in de discussie komt.