De complotdenkers Wouter R. en Joost K. zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen voor onder meer opruiing, bedreiging en smaad. Ze hadden onder meer (doods)bedreigingen geuit aan het adres van premier Mark Rutte, RIVM-directeur Jaap van Dissel, minister Hugo de Jonge en een huisarts in Bodegraven.

De rechtbank Den Haag veroordeelde K. tot vijftien maanden cel (waarvan vier voorwaardelijk). R. kreeg de zwaardere straf van achttien maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk). Beide mannen waren niet bij de uitspraak aanwezig.

De rechter legde de mannen ook een verbod op online publicatie over deze onderwerpen en deelname aan chatgroepen op. De rechtbank wil ook dat K. zich laat behandelen voor de paranoïde waanstoornis waar hij volgens deskundigen aan lijdt. Verder mogen zij geen contact met elkaar en medeverdachte Hans de M. hebben en ook niet met de personen die zij bedreigden.

De mannen verspreidden op internet dagelijks ongefundeerde verhalen over satanisch ritueel kindermisbruik in Bodegraven. Als gevolg daarvan kwamen tientallen complotdenkers begin vorig jaar naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven neer te leggen. Ook bij Van Dissel lagen bloemen in de tuin.

R. filmde vanuit zijn auto een fietsende Van Dissel en noemde hem in de video een "sadopedofiel" en "kindermoordenaar". De rechter stelde dat er "nog geen begin van objectief bewijs" is gevonden voor de beschuldigingen van de mannen. "Wat niet gebeurd is, kan je niet bewijzen."

Vierde verdachte zit in Noord-Ierse cel

Veroordeelde De M. (57) uit Krimpen aan den IJssel nam al snel nadat ze de complottheorieën waren begonnen te verspreiden afstand van de andere verdachten. Hij bood tijdens de zitting zijn excuses aan aan Rutte, De Jonge en Van Dissel. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van drie maanden, die hij al in voorarrest heeft uitgezeten, en een taakstraf van honderd uur.

De vierde verdachte in deze zaak is Micha K. Hij zit op dit moment in een cel in Noord-Ierland in afwachting van zijn overbrenging naar Nederland. De rechter oordeelde eerder al dat R., Joost K. en Micha K. de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een schadevergoeding van 215.000 euro moeten betalen.