De politie heeft woensdag zo'n 25 klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion weggedragen uit een kantoor van de Belastingdienst, daarbij zijn zeventien aanhoudingen verricht. De actievoerders vielen het gebouw in Den Haag binnen en weigerden te vertrekken. Toen de politie de demonstratie kwam beëindigen, werden een aantal demonstranten naar buiten gedragen.

Het wegsturen van de demonstranten verliep niet zonder slag of stoot. Toen een betoger zichzelf met een stalen buis aan een andere activist probeerde vast te ketenen, probeerden agenten dat te voorkomen en ontstond er een worsteling. Een andere activiste weigerde mee te werken tijdens haar aanhouding en schold de agenten uit.

De demonstranten van Extinction Rebellion (XR) en Christian Climate Action (CCA) hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Stop subsidies aan de fossiele industrie' en 'Planeet boven poen'. In een verklaring stelde XR dat hun activisten pas zouden vertrekken "als de verantwoordelijke bewindspersonen toezeggen per direct alle fossiele subsidies te beëindigen".

'Harder aangepakt dan de boeren'

Activisten die buiten stonden, zeiden het gevoel te hebben dat de politie harder tegen hen optrad dan tegen de boze boeren. "Dat is echt belachelijk. Wij komen op voor een betere planeet voor iedereen, zij voor het individuele recht om meer te mogen uitstoten", zei een van de klimaatactivisten. Aan de andere kant zitten de boeren zelf ook "vast in het systeem", voegde hij eraan toe.

Een week geleden voerde XR ook al een demonstratie in het gebouw van de Belastingdienst. Toen heeft de politie 22 demonstranten aangehouden.