Op meerdere snelwegen zijn actievoerders woensdag met landbouwvoertuigen de snelweg op gegaan om te protesteren tegen het stikstofbeleid. In Drenthe blokkeerden boeren een half uur lang de A37 bij knooppunt Holsloot. Ook bezochten boeren verschillende provinciehuizen.

Na de blokkade in Drenthe reed een colonne van tractors en personenauto's weer door. De aanwezige politie hoefde niet in te grijpen.

De A37 ging in beide richtingen enige tijd helemaal dicht tussen het dorp Veenoord en het knooppunt Holsloot. Achter de blokkades ontstonden files, maar die waren volgens de ANWB niet erg lang. Toen de demonstranten weer doorreden, kwam het verkeer snel weer op gang.

Eerder op de middag verzamelde een groep boeren zich bij de afslag Nieuw-Amsterdam op de A37. Ook werd woensdag actiegevoerd op de A1 in Twente. Vanaf de Duitse grens werd de weg dichtgezet. Later waren er veel landbouwvoertuigen ter hoogte van Rijssen.

Daar zetten actievoerders in beide richtingen landgrensborden neer. Die waren mogelijk bij de eerste actie meegenomen vanaf de Duits-Nederlandse grens. Daarmee gaven de demonstranten aan dat ze onder Duits stikstofbeleid willen vallen. Het was de derde dag op rij dat er actie wordt gevoerd tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Vertraging door achtergebleven melk en rommel

Nadat de voertuigen bij Rijssen de weg waren af gegaan, bleef er nog een lading melk achter, aldus Rijkswaterstaat. Op de A35, ten zuiden van Hengelo, moest eveneens achtergebleven rommel opgeruimd worden. Verkeer moet daarom ook na de acties rekening houden met vertragingen.

Aansluitende wegen van de A1 stroomden vanwege de vertragingen ook vol verkeer, waaronder de genoemde A35. De politie liet weten aanwezig te zijn op de A1, maar of en hoe er is opgetreden is onduidelijk. Tractors mogen niet op de snelweg rijden.

"We handhaven waar mogelijk. Maar hoe dat eruitziet, verschilt per situatie, wat haalbaar en het meest effectief is. Veiligheid staat voorop", aldus een politiewoordvoerder eerder op de middag.

Boeren rijden met tractoren A1 op voor nieuwe blokkade
37
Boeren rijden met tractoren A1 op voor nieuwe blokkade

Acties bij provinciehuizen

Bij verschillende provinciehuizen protesteerden actievoerders woensdag met trucks en tractors. In Leeuwarden stonden zo'n 150 demonstranten in de hal van het provinciehuis, terwijl een delegatie van hen in gesprek was met een aantal Statenleden. Volgens Omroep Flevoland waren er ook tientallen actievoerders bij het provinciehuis in Lelystad.

In Leeuwarden bestonden de demonstranten volgens een woordvoerder van de provincie uit truckers, mensen verbonden aan de agrarische sector en jonge boeren. Een delegatie van de demonstranten vroeg de leden een verklaring te ondertekenen waarin zij "stevig afstand" namen van het rijksbeleid. "Een meerderheid deed dat niet", aldus de woordvoerder.

Nadat de demonstranten uit de hal waren vertrokken, werd het provinciehuis kort afgesloten omdat er veel mensen voor de kleine ingang stonden.

In Zwolle spraken boeren een klein uur met gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP), die onder meer gaat over landbouw en natuur. Eerder liet onder meer de provincie Overijssel al weten vooralsnog het eigen stikstofbeleid voort te zetten en het kabinetsplan niet te zien zitten.

Boeren blokkeren ingang provinciehuis in Leeuwarden
47
Boeren blokkeren ingang provinciehuis in Leeuwarden