Aruba, Bonaire en Curaçao worden woensdagavond mogelijk door een tropische storm getroffen. De Curaçaose minister-president Gilmar Pisas heeft de bevolking er dinsdag toe opgeroepen genoeg water en eten in huis te halen.

Verder drong hij er bij winkeliers op aan geen misbruik te maken van de stormwaarschuwing (code rood) die eerder op de dag is afgegeven.

Curaçao maakt zich, net als Aruba en Bonaire, op voor de komst van een tropische storm die in de nacht van woensdag op donderdag de eilanden kan treffen.

Alle overheidsdiensten van Curaçao zijn woensdag de hele dag gesloten en vanaf 16:00 uur ‘s middags is er een avondklok en moet iedereen thuisblijven. Niet-essentiële bedrijven moeten om 15:00 uur sluiten.

De storm bevindt zich boven de Atlantische Oceaan. Zodra de kracht verder toeneemt en de storm een tropische storm wordt, krijgt hij de naam Bonnie.

De laatste keer dat een tropische storm in juni over dit gebied trok was in 1933.

'Veel rottigheid', maar waarschijnlijk geen orkaan

Volgens Weerplaza is nu nog sprake van een samengeklonterd gebied van hevige onweersbuien. "Als die samen gaan ronddraaien, creëren ze een oog en ontstaat er een storm", zegt meteoroloog Raymond Klaassen tegen NU.nl.

Het ligt volgens Klaassen in de lijn der verwachting dat dit in de komende 24 uur gebeurt. "Dan groeit de situatie waarschijnlijk boven de ABC-eilanden uit tot een tropische storm, met zware windstoten en veel regen. Dat gaat veel rottigheid veroorzaken."

Klaassen benadrukt dat het niet aannemelijk is dat de storm boven de eilanden uitgroeit tot een orkaan. "Dat kan wel gebeuren als hij voorbij de eilandengroep trekt."

Pisas tegen winkeliers: 'Verhoog de prijzen niet'

De bevolking van de ABC-eilanden is ertoe opgeroepen voldoende water en niet-bederfelijk voedsel in huis te halen. Ook moeten mensen hun huis en tuin in orde brengen om voorbereid te zijn op hevige regenval en harde windstoten.

Pisas verzocht de winkeliers om niet opeens de prijzen te verhogen en zo misbruik te maken van de situatie. Ook raadt hij mensen aan in de eigen buurt boodschappen te doen, zodat iedereen inkopen kan doen.

De minister-president zei dinsdagmiddag dat Curaçao nog steeds te maken heeft met gevolgen van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. "Veel mensen hebben financiële problemen en voor hen is het lastig extra eten en drinken te kopen."

Hij benadrukte dat er nog steeds een kans is dat de storm afwijkt en de eilanden niet treft. Pisas: "Laten we dat hopen."

Ook Aruba treft maatregelen

De regering van Aruba stuurt alle ambtenaren woensdagmiddag naar huis. Zij zijn tot en met donderdag vrij. Scholen blijven op donderdag en vrijdag gesloten.

Op de drie eilanden worden ziekenhuizen in paraatheid gebracht en worden niet-spoedeisende operaties en afspraken verschoven.