Het luchtruim boven de extra beveiligde gevangenis in Vught wordt tijdelijk gesloten vanwege een verhoogd risico op vluchtpogingen van gedetineerden via de lucht. De maatregel gaat vrijdag 1 juli in, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdag.

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft dat besloten op verzoek van de burgemeester van Vught en minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming).

Het gaat volgens het ministerie niet om een acuut risico. Toch houdt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) rekening met omkoping, chantage en extreem gewelddadige ontsnappingspogingen.

Door het verbod kunnen handlangers van criminelen die daar opgesloten zitten ook geen luchtfoto's meer maken en kijken hoe de gevangenis in elkaar steekt. Ook wordt het moeilijker om met luchtvaartuigen bijvoorbeeld wapens, drugs of telefoons de gevangenis binnen te krijgen.

In Vught zitten de zwaarste criminelen, onder wie vermeend bendeleider Ridouan T., tegen wie dinsdag een eis tot levenslang is uitgesproken. Ook andere verdachten van dit netwerk zitten daar vast. Een woordvoerder van het ministerie wil niet zeggen of de sluiting met hun aanwezigheid en de risico's te maken heeft.

Bewaking en cameratoezicht al uitgebreid

De gevangenis nam al eerder maatregelen om ontsnappingen tegen te gaan en de orde in de inrichting te bewaren. Zo is de omgeving van de gevangenis aangewezen als veiligheidsrisicogebied en is er cameratoezicht en extra bewaking door de politie.

De maatregel blijft vooralsnog tot 1 januari 2023 van kracht en kan zo nodig verlengd worden. Het sluiten van een stuk luchtruim heeft ook gevolgen voor de burgerluchtvaart, die voorlopig niet meer boven de gevangenis in Vught mag vliegen.