Boerenprotesten hebben maandag de hele dag voor flink wat overlast gezorgd. Tal van snelwegen werden geblokkeerd, het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) werd opnieuw bezocht en er werden tal van brandjes gesticht. Ook dinsdag staan er acties op de agenda.

Wegafzettingen en lange files

Meerdere snelwegen in het land werden geblokkeerd door boeren met trekkers. Dat begon net na het middaguur, toen Rijkswaterstaat melding maakte van de eerste blokkades door trekkers en hooibalen op de weg, onder andere op de A2 richting Den Bosch.

Ook in het noorden van het land was het raak. Op de A28 van Hoogeveen naar Assen reden dertig tot zestig boeren de snelweg op. De blokkade die de politie had opgezet, bleek niet bestand tegen de boeren. Later wisten agenten de boeren alsnog tegen te houden en werden er boetes uitgedeeld.

Ook de A50, de A7 en de lokale weg N324 werden geblokkeerd door protesterende boeren. Tegen de avondspits leken de ergste problemen op de weg voorbij, maar in de avond kwamen er nieuwe acties tot stand.

De A12 richting Duitsland werd rond 19.00 uur weer geblokkeerd. Bij de A28 waren al vanaf voor de avondspits problemen. Bij knooppunt Hattemerbroek stonden enkele trekkers onbeheerd op de weg. Politie en ME waren ter plaatse en bleef in gesprek met de boeren. Ondertussen deelden de boeren zelfgemaakte patat uit.

Boeren brengen bezoek aan Mediapark en huis van minister

Rond 20.15 uur kwamen er berichten binnen dat er trekkers op Hilversum Mediapark waren gezien. Een NU.nl-journalist ter plaatse zag dat ze richting het gebouw van de NOS reden.

Een politiewoordvoerder liet weten dat de boeren op Mediapark Hilversum "in goed gesprek" waren met de agenten ter plekke. Ook vertelde ze dat de sfeer rustig was. Later op de avond zijn de boeren vertrokken.

Ook waren er opnieuw boeren bij het huis van minister Van der Wal. Zij was op dat moment niet thuis. Het was de tweede keer dat de boeren naar haar huis kwamen.

Drones filmen boerenblokkades op snelwegen in Nederland
41
Drones filmen boerenblokkades op snelwegen in Nederland

Acties en brandjes bij gemeentehuizen

Verschillende gemeentehuizen, waaronder in Apeldoorn, kregen maandag bezoek van boeren. Daarbij werden balen hooi in brand gestoken.

Dat gebeurde ook op de snelwegen. Zo werd er op de A1 brandgesticht op de weg. De snelweg van Deventer richting Duitsland was in de avond afgesloten ter hoogte van de afslag Holten-Lochem. De brandweer en politie waren ter plaatse, schreef Tubantia.

Dinsdag nieuwe acties verwacht

Zowel boerengroep Agractie als Farmers Defence Force zeggen dat er dinsdag weer acties komen, al worden deze naar eigen zeggen niet door de twee clubs georganiseerd. De acties zouden afkomstig zijn van losse groepen uit de provincie.

De Tweede Kamer debatteerde afgelopen week over de stikstofplannen. Dinsdag wordt er gestemd over moties die partijen toen indienden.

Op deze plekken in Nederland is stikstof het grootste probleem
100
Op deze plekken in Nederland is stikstof het grootste probleem