Hallo en welkom in dit liveblog. Mijn naam is Martijn van Delft en ik houd je hier op de hoogte van de boerenprotesten door heel het land.

 • Boeren protesteren opnieuw tegen stikstofplannen
 • Langs meerdere snelwegen brandjes gesticht vanochtend
 • Gisteren ook al diverse boerenprotestacties
 • Rutte noemt gevaarlijke acties onacceptabel
 • Yesilgöz: "Demonstreren mag, maar binnen de wet"
Wegen grotendeels vrij, nog wel protestacties in het land
Rijkswaterstaat meldt dat er geen snelwegblokkades meer zijn en dat automobilisten op veel plekken weer gewoon kunnen doorrijden. Toch zijn her en der in het land nog wel acties van boeren aan de gang.
dinsdag 28 juni om 20:00
Boeren die slot in Zaltbommel blokkeerden gaan weg
De boeren die de toegangsweg van Slot Loevenstein in de gemeente Zaltbommel blokkeerden, hebben in overleg besloten om hun actie te staken. In het slot waren raadsleden aanwezig voor een presentatie, en door de blokkade konden ze niet naar buiten.

De blokkade duurde in totaal twee uur.
dinsdag 28 juni om 19:53
Boeren blokkeren kruispunt in Amsterdam-Noord
Ook in de hoofdstad zijn de boeren aan het demonstreren. Het kruispunt van de N247 en de N235 in Amsterdam-Noord is geblokkeerd door tientallen tractors. "Onze informatie is dat er zo'n 35 trekkers staan, maar dat de boeren hulpverleners er wel doorlaten", zegt een woordvoerder van de politie tegen AT5

Door de blokkade is een file ontstaan. Agenten zijn nog met de boeren in gesprek, meldt AT5.
dinsdag 28 juni om 19:46
Meeste wegen zijn vrij van vertraging
Rijkswaterstaat meldt zojuist dat automobilisten op de meeste plekken weer normaal kunnen doorrijden. Alleen op de A28 richting Zwolle, waar de hele middag een blokkade was, is nog enige hinder. Tussen knooppunt Hoevelaken en Nijkerk is het verkeer nog niet geheel op gang gekomen.

dinsdag 28 juni om 19:19
Omwonenden gaan aangifte doen tegen SGP-boer die 100 knotwilgen doodde
Bewoners van Krimpenerwaard willen aangifte gaan doen tegen een SGP-boer die uit protest tegen de stikstofplannen van het kabinet honderd gezonde knotwilgen omhakte, meldt het AD. De politieke partij Pro Krimpenerwaard vindt dat boer Floor de Jong ook moet opstappen als raadslid.

De actie van De Jong kreeg veel aandacht, vooral op sociale media. Veel mensen vonden het bizar dat hij meerdere boeren aanspoorde tot het kappen van gezonde knotwilgen om duidelijk te maken dat hij boos is. Inmiddels heeft De Jong wel spijt van alle commotie, meldt hij. "Als ik de klok terug kon draaien, zou ik het niet nog een keer doen. De boodschap is totaal niet overgekomen."

De SGP-politicus stelt wel dat hij een "legale actie" heeft gevoerd.
dinsdag 28 juni om 19:19
Politie arresteert minderjarige die weg blokkeerde
De politie in Overijssel heeft eerder vandaag een minderjarige aangehouden omdat hij de weg blokkeerde en geen gehoor gaf aan een vordering om te vertrekken. Hij zal zich op een later moment moeten melden op het bureau, aldus de politie.
dinsdag 28 juni om 18:54
Boeren verhinderen vertrek van gemeenteraadsleden Zaltbommel
In Zaltbommel hebben boeren met hun tractors de toegangsweg naar Slot Loevenstein, waar de Zaltbommelse raad aanwezig was voor een presentatie, afgesloten. Hierdoor kunnen de raadsleden niet vertrekken, meldt de NOS

Het slot ligt in een Natura 2000-gebied waarvoor strenge regels gelden rondom de neerslag van stikstof. Het kasteel heeft de politie gebeld om ervoor te zorgen dat de boeren zullen vertrekken.
dinsdag 28 juni om 18:29
A1 bij Barneveld weer vrij
En ook de A1 bij Barneveld in de richting van Apeldoorn is weer vrij, meldt de ANWB. 

Momenteel is er nog wel veel vertraging voor automobilisten als gevolg van de protesterende boeren op de A1. Ook op de A28 bij Amersfoort staat nog file.
dinsdag 28 juni om 18:24
Boeren blijven boos, maar stikstofplannen komen er gewoon
Na twee dagen van wilde boerenacties blijven de stikstofdoelen die het kabinet enkele weken geleden presenteerde fier overeind. Intussen wordt de toon richting politici harder en mikt boer Koos Cromwijk, inmiddels een bekende talkshowgast, op een plek in de Provinciale Staten namens de BBB van Caroline van der Plas. Lees hier verder.
dinsdag 28 juni om 18:12
Wegblokkades liggen de hele avond op de loer
Op dit moment zijn er her en der wegblokkades die relatief kort duren, maar een woordvoerder van Rijkswaterstaat zei eerder vandaag al tegen NU.nl dat de blokkades zeer onvoorspelbaar zijn en nog de hele avond op de loer liggen. Daardoor is het moeilijk in te schatten hoeveel overlast er nog veroorzaakt wordt.
dinsdag 28 juni om 18:10
Boeren blokkeren A1 bij Barneveld
Terwijl de blokkade op de A50 net weer voorbij is, wordt de volgende blokkade alweer gemeld. Dit keer hebben boeren de A1 bij Barneveld in de richting van Apeldoorn afgesloten.
dinsdag 28 juni om 18:01
NU.nl-lezer Hidde Holtkamp stuurt deze foto van de wegblokkade op de A28 bij Amersfoort. Daar is de vertraging nog steeds niet voorbij.
dinsdag 28 juni om 17:45
Man uit Almelo aangehouden voor opruiing
De Overijsselse politie heeft een 44-jarige man aangehouden op verdenking van opruiing via sociale media. Dat betekent dat hij heeft opgeroepen tot strafbare feiten. De politie meldt dat in de teksten "werd ingegaan op de boerenprotesten".
dinsdag 28 juni om 17:37
Vijf aanhoudingen bij boerenprotest in Den Haag
De politie heeft vandaag vijf aanhoudingen verricht in Den Haag, waar boeren protesteerden tegen het stikstofbeleid. Eén persoon was daadwerkelijk een boer die werd aangehouden voor belediging, de vier anderen waren onderdeel van een soort "antioverheidsgroep". Zij werden aangehouden voor openlijk geweld, belediging en het overtreden van een gebiedsverbod.

Bij het protest in Den Haag waren enkele tientallen antioverheidsdemonstranten aanwezig die de afgelopen jaren ook aanwezig waren bij protesten tegen het coronabeleid. Aan het einde van de dag ontstond er nog een opstootje bij station Den Haag Centraal, waar ook tientallen van dit soort demonstranten bij betrokken waren.
dinsdag 28 juni om 17:13
Boerenprotest met BBQ zorgt voor file op A16
Protesterende boeren hebben langs de A16 in de berm bij knooppunt Klaverpolder een barbecue aangestoken, meldt de ANWB. Omdat de actie veel bekijks trekt, staat er richting Breda een lange file.

Het verkeer kan vanuit Rotterdam omrijden via de Haringvlietbrug over de A29.
dinsdag 28 juni om 16:46
Gemeente Apeldoorn doet aangifte tegen boerenprotest
De gemeente Apeldoorn doet aangifte na het boerenprotest tegen de stikstofmaatregelen afgelopen maandag op het Marktplein. "Het is goed dat de boeren uiting geven aan de zorgen die ze hebben. Dat recht hebben ze", aldus burgemeester Heerts. "Maar bewust afval in brand steken, schade veroorzaken en het uitrijden van mest horen daar niet bij. Daarmee worden grenzen overschreden.

Afgelopen maandag trokken tientallen boeren onaangekondigd naar het Marktplein om hun ongenoegen over de stikstofmaatregelen van het kabinet te uiten. Daarbij werden strobalen en pallets in brand gestoken, vernielingen aangericht aan het Marktplein en mest uitgereden.
dinsdag 28 juni om 16:00
Boeren verlaten A28 richting Zwolle, weg na bijna zes uur weer vrij
De boeren die protesteren op de A28 in de buurt van Staphorst hebben de snelweg verlaten. De ANWB meldt dat de weg bij knooppunt Lankhorst weer vrij is. De weg bij Hoogeveen is nog even dicht.

RTV Drenthe meldt dat de Mobiele Eenheid (ME) bij het protest gearriveerd was.
dinsdag 28 juni om 15:09
Boeren met tractors hebben Tweede Kamer verlaten
De boeren die vandaag met hun tractors naar Den Haag kwamen om te demonstreren bij de Tweede Kamer hebben het parlementsgebouw inmiddels verlaten. Sommige actievoerders zijn vertrokken naar het zuidoosten van de stad. Of ze op weg naar huis zijn of nog ergens anders gaan demonstreren, is nog onduidelijk.

Ongeveer tien tractors werden door de politie tegengehouden bij de Turfmarkt, vlak bij het Centraal Station. Dat gebeurde door agenten in politiebusjes en agenten te voet. De boeren keerden vervolgens om en verlieten de stad.
dinsdag 28 juni om 15:01
A28 richting Zwolle nog altijd dicht, verkeer wordt weggeleid
Het verkeer op de A28 richting Zwolle bij knooppunt Lankhorst staat nog altijd vast vanwege het boerenprotest. De blokkade daar begon rond het middaguur en hindert het verkeer dus nog steeds.

Tractoren blokkeerden de weg in beide richtingen, inmiddels staat alleen het verkeer in de richting van Zwolle nog vast.

Rijkswaterstaat is bezig met het wegleiden van verkeer rondom het knooppunt.
dinsdag 28 juni om 14:20
Avonddrukte door boerenprotesten moeilijk in te schatten
Momenteel zijn er relatief weinig boeren die de weg blokkeren. Alleen op de A28 bij knooppunt Lankhorst in de richting van Zwolle is de weg nog afgesloten vanwege een boerenprotest. Ook was de A28 in de richting van Groningen afgesloten, maar dit kwam door een ongeval met twee vrachtwagens. Inmiddels is die weg weer open, meldt de ANWB.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat laat weten dat situatie erg onvoorspelbaar is en dat toekomstige drukte zeker niet kan worden uitgesloten. "Wat we de afgelopen twee dagen hebben gezien, is dat boeren ineens ergens oppoppen. Sommige boeren gaan na enige tijd weer weg, anderen blijven langer." 

Daardoor is het ook lastig te zeggen of de avondspits druk wordt. Die is op dinsdag sowieso drukker dan normaal, zegt de woordvoerder. Bovendien waren er door het hele land protesten, bijvoorbeeld bij provinciehuizen. Die demonstranten moeten op een gegeven moment ook weer naar huis. Ook dat zou invloed kunnen hebben op de drukte. Rijkswaterstaat roept automobilisten op de verkeersinformatie goed in de gaten te houden en rekening te houden met de warmte, bijvoorbeeld door water mee te nemen.
dinsdag 28 juni om 13:55
Boeren zetten koeien in voor acties tegen stikstofmaatregelen
40
Boeren zetten koeien in voor acties tegen stikstofmaatregelen
dinsdag 28 juni om 12:59
Zeventig tractors bij boerenprotest op A59
Bij het boerenprotest op de A59 zijn ongeveer zeventig tractors aanwezig, meldt de politie. Er zijn ook agenten aanwezig die de boeren opdragen om te vertrekken.

Het protest vindt plaats bij het Brabantse dorp Nuland. Rijkswaterstaat raadt automobilisten aan om te rijden via Eindhoven. De vertraging bedraagt ongeveer een half uur.
dinsdag 28 juni om 12:56
LTO-voorman neemt afstand van wilde boerenacties
Voorzitter Sjaak van der Tak van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO, de grootste boerenorganisatie van Nederland) neemt afstand van de wilde boerenacties van de afgelopen twee dagen. De bedreigingen aan het adres van minister Van der Wal, het in brand steken van hooibalen en de acties op de snelwegen wijst hij af. "Het mag helder zijn dat wij gevaarlijke acties niet passend, waardig of acceptabel vinden. We moeten oppassen dat we het draagvlak onder de bevolking niet verliezen." Lees hier verder.
dinsdag 28 juni om 12:46
Nog tientallen tractors staan in Den Haag 
Bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag staan nog altijd tientallen tractors. Ze staan wel in de berm of aan de zijkant geparkeerd. Verder is de sfeer relatief rustig.
dinsdag 28 juni om 12:25
A59 dicht, A28 weer open
De A59 tussen Oss en Nuland is dicht vanwege een boerenprotest dat op de snelweg wordt gehouden, meldt de ANWB. Het protest is in de buurt van Nuland.

Inmiddels is de A28 richting het noorden bij het Overijsselse Staphorst weer tractorvrij, meldt Rijkswaterstaat dinsdagmiddag. In de richting van Zwolle is de weg nog wel geblokkeerd.

Volgens Rijkswaterstaat zijn de tractors ter hoogte van Hoogeveen weer in beweging gekomen. De boeren rijden breed over de weg richting de A32. Het verkeer dat achter de blokkade stond, rijdt daar langzaam achteraan.
dinsdag 28 juni om 12:13
Rutte spreekt boeren toe: 'Bestuurders intimideren is onacceptabel'
90
Rutte spreekt boeren toe: 'Bestuurders intimideren is onacceptabel'
dinsdag 28 juni om 12:06
Een van de twee koeien die door de boeren zijn meegenomen naar het gebouw van de Tweede Kamer gaat naar het slachthuis als de stikstofmaatregelen worden aangenomen. Volgens een woordvoerder van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) is dat het gevolg van de halvering van de veestapel.

Eerder werd er gemeld dat de boeren in Den Haag "de halvering van de veestapel een gezicht" zouden geven in Den Haag.
dinsdag 28 juni om 11:41
Van der Wal vindt protesten 'echt heftig worden'
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vindt de protesten van de boeren "nu wel echt heftig worden", ook al had ze dat vooraf verwacht. Ze weet nog niet of ze dinsdag met boeren in gesprek gaat.

De minister benadrukte nogmaals dat ze de zorgen van veel boeren en boerengezinnen "echt snapt". "Tegelijkertijd zie ik de nuance een beetje verdwijnen. Alsof we het hele platteland leegvegen en er helemaal geen toekomst meer is voor boeren in Nederland. Dat is natuurlijk echt niet het geval."
dinsdag 28 juni om 11:38
Ongeveer vijftig tractors staan op de Bezuidenhoutseweg in de richting van het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. De politie blokkeert de weg, waardoor het verkeer er niet langs kan.
dinsdag 28 juni om 11:22
Ook minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) staat de media te woord. Van der Wal werd de afgelopen periode meerdere keren thuis bezocht door boeren, iets wat ze niet op prijs stelde. De bewindsvrouw zei wel in gesprek te willen blijven met de boeren, maar ook dat de stikstofuitstoot hoe dan ook verlaagd moet worden.
dinsdag 28 juni om 11:06
Boerenacties in hele land
Naast de tractors op de snelweg en het verzamelen in Den Haag vinden er door het hele land nog meer boerenacties plaats.

 • In Groningen stonden tientallen boeren met tractors voor het provinciehuis. Op het Martinikerkhof is een grote berg zand gestort.
 • Ook in Assen reden de boeren naar het provinciehuis. Langs de weg stonden 25 boeren met tractors commissaris van de Koning Jetta Klijnsma op te wachten.
 • In Utrecht hebben zich bij Stadion Galgenwaard ongeveer veertig boeren verzameld. Zij gaan in gesprek met provinciebestuurder Mirjam Sterk.
 • Gouverneur Emile Roemer van de provincie Limburg begroette de boeren voor het Gouvernement in Maastricht met een handdruk. Samen met gedeputeerde Geert Gabriëls praat hij met de actievoerders. 
 • De provincie Noord-Brabant rekent op de komst van vijftig tot honderd boeren op trekkers, aldus een woordvoerder. Die zouden aan het begin van de middag in Den Bosch arriveren. De boeren mogen het provinciehuis niet in.
 • Ook in Zeeland zijn dinsdagmiddag acties aangekondigd, maar het is nog niet bekend of het provinciehuis in Middelburg dan ook doelwit is.
dinsdag 28 juni om 10:40
Premier Mark Rutte en minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) tijdens de korte persconferentie. De bewindslieden benadrukten dat de boeren het volste recht hebben om te demonstreren, maar dat moet wel binnen de kaders van de wet gebeuren. Ze riepen de boeren op om te stoppen met gevaarlijke acties zoals snelwegen blokkeren.
dinsdag 28 juni om 10:32
Rutte: 'Gevaarlijke boerenacties' zijn onacceptabel
Boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn "onacceptabel", zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, maar wel binnen de wet. Het rijden op de snelweg met tractors, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder, aldus de premier.

Rutte deed samen met justitieminister Dilan Yesilgöz een dringende oproep aan de boeren om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. "Het recht om te demonstreren is een groot goed. En gewoon demonstreren is geen enkel probleem." Maar sommige boeren gaan volgens de bewindslieden met hun acties "ver over alle grenzen heen".