Meerdere snelwegen worden maandag geblokkeerd door boeren met tractors. De boeren blokkeren onder meer de A2, de A30 en de A67, terwijl ook op de A28 tractors rijden.

Volg de ontwikkelingen rond de spontane protestacties van de boeren in ons liveblog.

Op de A2 staan de boeren met hun tractors op de weg richting Den Bosch, ter hoogte van Best. De snelweg is gesloten. Datzelfde geldt voor de A67 tussen Eindhoven en Venlo. Daar blokkeren boeren ter hoogte van Liessel de weg. Er worden onder meer hooibalen op de weg gegooid.

Liessel ligt midden in de Peel, een van de natuurgebieden waar flink moet worden ingegrepen volgens de stikstofplannen van het kabinet. De uitstoot van stikstof in de Peel moet met 70 tot 80 procent omlaag.

De A30 wordt geblokkeerd door boeren ter hoogte van de afrit naar Lunteren. Ook bezetten boeren een afrit op de N35 bij Ommen.

Op de A28 rijden tientallen tractors richting Assen. Een aantal tractorbestuurders ontweek de politie door via de berm verder te rijden.

Boeren verzamelen zich ook bij Winterswijk (Gelderland) en Schaijk (Noord-Brabant). Bij Winterswijk is een groep boeren het natuurgebied Korenburgerveen ingereden. De tractoren waarmee zij het terrein op zijn gekomen, trekken giertanks en dragen mest. Ze hebben het gebied 'geannexeerd' als Duits grondgebied.

Politie ter plaatse, nog niet duidelijk wat gevolgen zijn

Op de A2 en de A67 is de politie ter plaatse, bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Eerder zei Rijkswaterstaat al direct de politie te bellen als er tractors op de snelwegen zouden rijden.

In eerste instantie wordt de boeren gevraagd te vertrekken, aldus een woordvoerder van de politie. In het uiterste geval zullen de tractoren worden weggesleept.

Rijkswaterstaat verwacht dat op verschillende plekken "kleine plukjes boeren de weg op gaan". Woensdag ging het nog om een grote groep en ging het om massale hinder, aldus een woordvoerder. "Dat zie je beter aankomen."

Locaties boerenprotesten 27 juni 2022

© LocalFocus

Boeren kondigden nieuwe acties al aan

Afgelopen woensdag demonstreerden vele duizenden boeren al in het Gelderse Stroe tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vrijdag waren er kleinere acties op verschillende plekken.

Voorzitter Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) kondigde al "wilde acties" aan, die maandag vanaf 12.00 uur zouden beginnen. Volgens Van den Oever heeft de demonstratie in Stroe "helemaal niks uitgehaald" en klinkt bij de achterban "de roep om de beuk erin te gooien".

De acties worden niet centraal georganiseerd of gecoördineerd door actiegroepen als FDF of Agractie. Wel zijn de groepen dus op de hoogte van de acties.