Huisartsen protesteren deze week tegen de hoeveelheid extra taken die ze op hun bord krijgen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) waarschuwt al langer dat de grens van wat de huisartsenzorg aankan, is bereikt.

De LHV wil dat er concrete afspraken worden gemaakt in de zorgakkoorden, zodat er de komende jaren daadwerkelijk veranderingen gaan plaatsvinden. Eerdere afspraken hielpen niet.

Huisartsen kregen de laatste jaren veel extra taken. Door de wachtlijsten bij ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg komen patiënten toch weer terecht bij hun huisarts. Daarnaast kwamen er vanuit de overheid en zorgverzekeraars allerlei extra administratieve taken bij.

Vanaf maandag worden er door het land video's getoond in wachtkamers en hangen er posters om aandacht te vragen voor de druk in de huisartsenzorg. Ook krijgen patiënten deze boodschap te horen via praktijkbandjes. Daarnaast worden patiënten opgeroepen om de acties te steunen via een voorbeeldbrief aan minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid).

Het protest sluit vrijdag af met een manifestatie in Den Haag. De LHV verwacht dat er vele duizenden huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners naar het Malieveld komen.