De politie wil via beeldmateriaal de identiteit achterhalen van boeren die woensdag rond het boerenprotest in Stroe gevaarlijke situaties op snelwegen veroorzaakten. Boeren reden woensdag in groten getale op snelwegen terwijl dit verboden is. Er wordt gefocust op mensen die gevaarlijke situaties creëerden, de bestuurders van duizenden trekkers achterhalen kan volgens de politie niet.

Tot dusver werden veertien mensen opgepakt, waarvan er nog tien in de cel zitten. Ze probeerden met een schip de Ketelbrug op de A6 bij de Noordoostpolder te blokkeren. Het wordt niet uitgesloten dat er meer arrestaties rond het protest worden verricht, zegt een woordvoerder van de politie tegen NU.nl.

De politie heeft woensdag enkele honderden boetes uitgedeeld. Het exacte aantal is nog niet bekend. De politie greep vooral in bij excessen. De boeren werden om verschillende redenen beboet.

Ook de hoogte van de boetes verschilt. Zo kan het zijn dat de tractoren die op de A7 tegen het verkeer inreden geen boete krijgen voor het rijden op de snelweg terwijl dat niet mag, maar wel voor een poging tot zware mishandeling, legt de woordvoerder uit. De boete voor met een tractor op de snelweg rijden is 410 euro.

Volgens een woordvoerder wilde de politie het grondrecht van de boeren om te demonstreren woensdag respecteren. "Maar de afspraken die zijn gemaakt, zoals niet op de snelweg rijden met een trekker, zijn massaal genegeerd."

De woordvoerder benadrukt dat de demonstratie in Stroe prima verliep. "Maar het ging niet goed met hoe men ernaartoe en weer naar huis ging."

Zo verliep het boerenprotest in Stroe
113
Zo verliep het boerenprotest in Stroe