De 22-jarige vrouw die vorig jaar oktober in een psychose haar halfzus doodstak, krijgt geen celstraf. De rechtbank in Den Bosch bepaalde woensdag dat Bouchra D. een tbs-behandeling onder voorwaarden moet ondergaan. Volgens deskundigen was ze ten tijde van haar daad volledig ontoerekeningsvatbaar.

De vrouw bleek na onderzoek verschillende stoornissen te hebben, mogelijk versterkt door overmatig cannabisgebruik tijdens de coronaperiode toen ze zonder werk zat. Ze ontwikkelde schizofrenie en op de bewuste dag zeiden stemmen in haar hoofd dat ze haar halfzus Anouk den Dekker (20) moest ombrengen omdat ze anders zelf vermoord zou worden.

Toen Bouchra D. (22) op zaterdagmiddag 23 oktober alleen thuis was met haar halfzus Anouk in de woning van hun moeder in Den Bosch, stak ze tientallen keren in op haar halfzus. Haar halfzus vluchtte naar de buren, maar ook daar kreeg ze nog enkele messteken te verwerken.

Ook de hond van de buren werd geraakt en overleed later. D. ging vervolgens weer naar huis om de messen weg te leggen en haar telefoon te pakken, waarmee ze vervolgens ging filmen en dat live op Instagram vertoonde. Dat deed ze omdat de stemmen in haar hoofd zeiden dat ze alles nog erger moest maken.

Medicatie voorkomt terugval, verwachten deskundigen

Volgens de deskundigen is een langdurige behandeling van D. met medicatie nodig om haar van de psychoses af te helpen, maar dat hoeft niet te gebeuren in een gedwongen setting in een tbs-kliniek. Dat zou zelfs schadelijk voor haar herstel kunnen zijn.

Het Openbaar Ministerie meende dat gedwongen opname wel noodzakelijk is om een terugval te voorkomen. De rechter vindt echter dat tbs met voorwaarden afdoende is, als er na de behandeling voldoende controle blijft op haar gedrag. De rechtbank en deskundigen verwachten dat de verdachte zich zal inzetten voor haar behandeling.

Wel moet ze zich aan een aantal voorwaarden houden, zoals opname in een zorginstelling, een alcohol- en drugsverbod en een contactverbod met de vader van haar halfzus.