woensdag 22 juni om 18:43
Wij sluiten dit liveblog voor vandaag. Voor verdere informatie, duiding en overzichten kun je op onze voorpagina terecht. Bedankt voor het volgen!
woensdag 22 juni om 17:33
A1 en A6 weer open, A12 nog dicht door ongeluk
Op de A1 zijn de meeste afzettingen weggehaald, waardoor de snelweg in beide richtingen weer gedeeltelijk open is voor al het verkeer. De A6 is weer helemaal open, nadat die snelweg eerder werd geblokkeerd door boeren met hun tractors. De A12 is nog wel dicht vanwege een ongeluk. Dat zal waarschijnlijk tot ongeveer 21.30 uur duren.

De verkeershinder in het hele land neemt inmiddels af. Op de A1 staat volgens de ANWB nog wel een file en kunnen weggebruikers nog tractors tegenkomen. Vanaf Stroe rijdt het verkeer langzamer. Ook op andere snelwegen moet nog rekening gehouden worden met vertragingen.
woensdag 22 juni om 17:29
Boeren blokkeren uit protest snelweg bij Emmeloord
36
Boeren blokkeren uit protest snelweg bij Emmeloord
woensdag 22 juni om 17:26
Namens NU.nl waren ook verslaggevers Harm Ede Botje en Emma van Bergeijk aanwezig bij het boerenprotest in Stroe. Lees hier hun overzicht van de dag.
woensdag 22 juni om 17:24
VIP-behandeling voor BBB bij protest, andere partijen konden beter wegblijven
Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging werd als een heldin onthaald bij het boerenprotest in Stroe. Het handjevol andere Kamerleden dat aanwezig was, kon op beduidend minder enthousiasme rekenen. Sommige partijen konden geen vertegenwoordiger sturen, omdat zij bedreigd werden. Ook in Stroe was de discussie verhit, zag onze politiek verslaggever Edo van der Goot. Lees hier meer.
woensdag 22 juni om 17:12
Meerdere gewonden na botsing tussen tractor en vrachtwagen op A12
37
Meerdere gewonden na botsing tussen tractor en vrachtwagen op A12
woensdag 22 juni om 16:46
Boeren rijden via de A1 weer weg na het protest in Stroe. Inmiddels is de snelweg weer open, al rijden er nog wel enkele tractors op de weg.
woensdag 22 juni om 16:44
A1 en A6 weer gedeeltelijk open
De A1 en de A6 zijn weer gedeeltelijk open, nadat ze vanwege de boerenprotesten tijdelijk gesloten waren. De A6 is in beide richtingen weer vrij bij Emmeloord. De A1 is vanaf Barneveld weer open richting Apeldoorn. Rijkswaterstaat ziet de vertragingen afnemen, maar ook nog tractors op de weg rijden.
woensdag 22 juni om 16:35
Ambulance met gewonde wielrenner kan niet weg door drukte boerenprotest
Een gewonde wielrenner in het Gelderse Loenen (tussen Apeldoorn en Arnhem) is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, omdat de ambulance niet door de drukte kwam die wordt veroorzaakt door het boerenprotest.

Volgens De Stentor kwamen er drie ambulances ter plaatse nadat de wielrenner op een auto was gebotst. Door de verkeersdrukte konden ze echter niet terug naar het ziekenhuis rijden. De politie had door de verkeersdrukte moeite om de plek van het ongeval te bereiken.
woensdag 22 juni om 16:25
Tientallen boetes uitgedeeld rond protest
De landelijke korpsleiding laat via een woordvoerder weten dat er tot dusver tientallen mensen op de bon zijn geslingerd in het kader van het boerenprotest. De politie probeerde te voorkomen dat de boeren de snelwegen op zouden rijden met hun tractors, maar "door de massaliteit" is dat niet overal gelukt. ""Het is wat het is. Waar het kan, zie je dat collega's handhaven. We houden verder toezicht."
woensdag 22 juni om 16:10
Zeker drie gewonden door ongeval met tractor op A12
Bij het ongeval tussen een tractor en een vrachtwagen op de A12 zijn zeker drie mensen gewond geraakt. Alle drie zaten op de tractor die was betrokken bij het ongeluk, meldt de politie Gelderland aan NU.nl. Over hun identiteit en de ernst van hun verwondingen, wil de politie nog niets zeggen. Het zou gaan om een man, een vrouw en een kind. Lees hier meer.
woensdag 22 juni om 15:52
A12 tot 21.30 uur dicht
Vanwege de "grote schade" aan het wegdek zal de A12 tot ongeveer 21.30 uur dicht blijven, meldt Rijkswaterstaat. Het ingesloten verkeer dat zich al op de snelweg bevindt, wordt onder begeleiding naar de A30 gestuurd.
woensdag 22 juni om 15:36
Boeren rijden met hun tractors over de A1, die is afgesloten voor ander verkeer.
woensdag 22 juni om 14:57
Snelweg A6 bij Emmeloord geblokkeerd
Boeren hebben de snelweg A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder in beide richtingen geblokkeerd. Dat laat Rijkswaterstaat weten. Een woordvoerder sluit niet uit dat er op meer plekken zulke acties zullen komen.

De politie had al signalen gekregen dat er mogelijk wegen zouden worden geblokkeerd. Daarom houdt de politie de Ketelbrug bij de Noordoostpolder extra in de gaten, op de weg en op het water eronder. Maar daar is het volgens Rijkswaterstaat nog rustig.
woensdag 22 juni om 14:48
Bergkamp: Zorgelijk dat politici niet naar protest konden
Kamervoorzitter Vera Bergkamp vindt het erg dat een aantal Kamerleden uit veiligheidsoverwegingen niet naar het boerenprotest in Stroe kon. "Kamerleden moeten altijd en overal hun werk in veiligheid en in vrijheid kunnen doen."

Bergkamp vindt het "zorgelijk" dat er voor de Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aanleidingen zijn om Kamerleden te adviseren niet naar de protestactie van de boeren te gaan. "Ik heb dit onderwerp dan ook vandaag laten aankaarten bij de NCTV en heb mijn zorg gedeeld met de minister van Justitie en Veiligheid."
woensdag 22 juni om 13:54

Demonstratie afgelopen, massale uittocht
Het officiĆ«le programma van de demonstratie is afgelopen. Er is een massale uittocht van de vele aanwezige boeren ontstaan, zien de NU.nl-verslaggevers die aanwezig zijn.Ā 

Rijkswaterstaat waarschuwt voor een "zeer zware woensdagavondspits". Met name in het midden en oosten van het land verwacht de dienst extra drukte op de snelwegen vanwege de vertrekkende boeren.Ā 

woensdag 22 juni om 13:36
Voorman Farmers Defence Force: 'We blijven protesteren'
De voorman van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, is de laatste spreker. "De tijd is om in actie te komen. We hebben genoeg van alle leugens. Nee, we gaan niet luisteren naar al die bureaucraten in Den Haag. De nieuwe generatie boeren gaat niet opgeven. We zullen blijven protesteren tot dit beleid gekeerd is."

"Boeren, boeren, boeren!", roept het publiek met hem mee. (Foto: Emma van Bergeijk)
woensdag 22 juni om 13:28

Omtzigt in videotoespraak: 'Houd het gesprek gaande'Ā 
Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt spreekt het publiek in Stroe toe via een vooraf opgenomen video. "De natuur moet verbeterd worden", benadrukt hij. "Maar of dat gebeurt met de voorstellen van het kabinet, is nog maar de vraag."

"Ik hoor jullie noodkreet", gaat hij verder. "Ik wil het gesprek gaande houden, ik hoop dat u dat ook doet. Zo doen we dat in Nederland en dat is de beste manier om een oplossing te vinden."

woensdag 22 juni om 13:22
Zeer zware avondspits verwacht
Rijkswaterstaat waarschuwt voor een "zeer zware woensdagavondspits". Met name in het midden en oosten van het land verwacht de dienst extra drukte op de snelwegen vanwege boeren die aan het einde van de middag en het begin van de avond huiswaarts keren.

Ook op andere plekken in het land kan vertraging ontstaan. Rijkswaterstaat adviseert mensen die rond de avondspits de weg op willen om vooraf de verkeersinformatie te raadplegen. Ook waarschuwt de dienst weggebruikers voor het grote snelheidsverschil die kan ontstaan tussen de trekkers en het overige wegverkeer op de snelweg.

Om te zorgen dat het veilig blijft, heeft Rijkswaterstaat extra weginspecteurs en mensen in de verkeerscentrales ingezet.
woensdag 22 juni om 13:16
Politici betreden podium: 'Verzet is een plicht'
Joost Eerdmans (JA21), Gideon van Meijeren (FVD) en Caroline van der Plas (BBB) hebben samen het podium in Stroe betreden. "Het stikstofbeleid is totale waanzin. Het plan moet van tafel", zegt Van der Plas. "Laten we doorgaan tot we een ons wegen, of in mijn geval een kilo", grapt ze.

Van Meijeren spreekt van "een aanval op de agrarische sector". "Als onrecht wet wordt, wordt verzet een plicht."
woensdag 22 juni om 12:51
Gemeente roept op niet meer naar Stroe te komen
De gemeente Barneveld adviseert iedereen dringend niet meer naar het boerenprotest in Stroe te komen. "Het verkeer op alle wegen staat volledig vast en de parkeerterreinen zijn vol", meldt de Gelderse gemeente. Die verwacht ook veel drukte als de demonstrerende boeren weer naar huis gaan.
woensdag 22 juni om 12:35
Op de achterkant van sommige trekkers wordt gebarbecued. (Foto: Hans Wijnveen)
woensdag 22 juni om 11:51
Voorman Agractie: 'Staat is in oorlog met boerenrepubliek'
"De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek", zei voorman Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie kort na het begin van het officiƫle programma. "Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen."

Op de vraag van Kemp aan de boeren of ze willen blijven vechten, reageerden de actievoerders instemmend. Kemp riep de boeren op massaal in actie te komen, ook in hun eigen regio's.
woensdag 22 juni om 11:47
Tractors staan muurvast bij afrit in buurt van Stroe
35
Tractors staan muurvast bij afrit in buurt van Stroe
woensdag 22 juni om 11:43
CDA-Kamerlid Boswijk ondanks negatief advies in Stroe
Hoewel ook CDA-Kamerlid Derk Boswijk van de NCTV het advies had gekregen om niet naar het boerenprotest in Stroe te gaan, is hij er toch. "Het was voor mij geen optie om niet te gaan", laat hij weten.

Het CDA-Kamerlid vindt het "wel waardeloos" dat dit advies moet worden gegeven door de Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. "Je wil dat Kamerleden altijd en overal bij bijeenkomsten of demonstraties aanwezig kunnen zijn, ook als de boodschap niet welgevallig is bij de organisatoren."

Voor zover bekend zijn twee Kamerleden van D66 en VVD niet naar het boerenprotest gegaan nadat de NCTV had laten weten dat hun veiligheid niet kon worden gegarandeerd.
woensdag 22 juni om 11:41
Forse vertraging door boeren die A7 blokkerenĀ 
Demonstrerende boeren hebben de A7 nabij Drachten geblokkeerd met landbouwvoertuigen. De blokkade is al urenlang bezig en heeft tot forse vertraging op de snelweg in Friesland geleid.
Ā 
De actie is rond 10.30 uur begonnen, zegt de politiewoordvoerder. "We zagen dat de boeren richting de A7 reden en hebben toen getracht de oprit af te sluiten", licht ze toe. Tevergeefs, want de boeren reden volgens de woordvoerder alsnog langs de opstopping.

Dat deden ze tegen het verkeer in en via het gras. Vervolgens bezetten de boeren twee rijstroken op de snelweg.
woensdag 22 juni om 11:21

Protest begonnen
Het officiƫle programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet is begonnen. Eigenlijk zou het programma om 12.00 uur van start gaan, maar er waren nog veel mensen onderweg naar het terrein.

Vele duizenden boeren en andere tegenstanders van de stikstofplannen hebben zich verzameld op het terrein waar actie wordt gevoerd. Ook staan er duizenden tractors rond het veld waar een podium is neergezet.

"Het platteland laat van zich horen vandaag en dat is hard nodig", opent vicevoorzitter van Farmers Defence Force Jos Ubels het programma. "Together we stand, together we fall."

woensdag 22 juni om 10:51
Een drone filmde woensdag het moment waarop honderden boeren met hun tractors de A7 tussen Heerenveen en Drachten blokkeerden.
Drone filmt dat boeren A7 blokkeren tussen Drachten en Heerenveen
35
Drone filmt dat boeren A7 blokkeren tussen Drachten en Heerenveen
woensdag 22 juni om 10:31
Dijkgraaf noemt advies aan De Groot verontrustend
Ook minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft gereageerd op het advies van de NCTV aan Kamerleden en landbouwwoordvoerders Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD). Hij noemt het verontrustend dat mensen met een "onwelkome boodschap" van het publieke debat worden uitgesloten.
woensdag 22 juni om 10:28
Van der Plas: 'Kamerleden moeten naar protest kunnen komen'
Elk Kamerlid moet vrij zijn om te gaan en staan waar hij of zij wil. Dat zegt BBB-voorvrouw Caroline van der Plas woensdag in Stroe in een reactie op het bericht dat Tweede Kamerleden Tjeerd de Groot (D66) en Thom van Campen (VVD) niet naar het boerenprotest in dat dorp gaan. De Nationaal Coƶrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) adviseerde ze niet te gaan, omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Van der Plas zegt het heel vervelend te vinden als dat zo is. "Maar als ik even naar mezelf kijk en er zou een demonstratie van bijvoorbeeld Extinction Rebellion of een hele activistische milieugroep zijn, dan zou ik denken: nou, daar ga ik niet heen. Wat is mijn meerwaarde daar? Ik ben het toch niet met ze eens en misschien worden ze wel boos op mij."

Van der Plas zegt als Kamerlid altijd en overal haar werk te willen kunnen doen. "Maar ik maak ook keuzes: waar ga ik wel en niet naartoe?"
woensdag 22 juni om 10:24
Lezer C. Jansen stuurde ons deze foto van de locatie waar boeren uit Oldebroek, Elburg en Nunspeet zijn samengekomen. "Met veel jonge boeren en boerinnen, loonwerkers en andere bedrijfstakken die afhankelijk van de agrarische sector zijn, die hun toekomst zien verdwijnen", laat hij weten.
woensdag 22 juni om 10:15
Boeren wachten tot het programma van het protest begint. De aftrap zou om 12.00 uur zijn, maar is uitgesteld.
woensdag 22 juni om 10:00
Forse files door blokkade op A7 bij Drachten
Op de A7 bij Drachten in Friesland is door een blokkade een flinke file ontstaan. Op een foto is te zien dat een voertuig over de weg is geschaard. De politie weet niet of het gaat om een bewuste actie vanwege het boerenprotest, meldt een woordvoerder.

Volgens Rijkswaterstaat is tussen Drachten en Tijnje in de richting van Heerenveen de vertraging tot 75 minuten opgelopen. In de richting van Groningen heeft het verkeer tussen knooppunt Heerenveen en Beetsterzwaag te maken met zeventig minuten vertraging. Op beelden is te zien dat de weg wordt geblokkeerd door een voertuig, maar het is niet duidelijk om wat voor type voertuig het gaat.
woensdag 22 juni om 10:00
Het boerenprotest in Stroe zou om 12.00 uur beginnen, maar het duurt iets langer. De meeste boeren zijn inmiddels gearriveerd in het Gelderse dorp, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De vele trekkers zorgden vanochtend voor veel opstoppingen op de weg.

Vanmiddag zullen meerdere sprekers op het podium in Stroe staan. Onder anderen BBB-leider Caroline van der Plas en Mark van den Oever van Farmers Defence Force zullen spreken.
Zo verliep de aanloop naar het boerenprotest in Stroe
79
Zo verliep de aanloop naar het boerenprotest in Stroe
woensdag 22 juni om 09:43
Al vele duizenden mensen bij 'gemoedelijk' protest
Er zijn inmiddels vele duizenden demonstranten in Stroe, ziet NU.nl-verslaggever Emma van Bergeijk. Op het terrein van een boer uit het Gelderse dorp staan duizenden trekkers gestald. De sfeer is gemoedelijk. "Het is warm, er is muziek en horeca. Mensen wachten her en der in het gras en op de valreep komen nog trekkers aanrijden."

Het programma begint om 12.00 uur.
woensdag 22 juni om 09:20
Tientallen mensen sloten vanochtend aan bij het boerenprotest op het Malieveld. Anders dan in Stroe bleef het qua trekkers rustig in Den Haag.
EĆ©n boer komt met trekker naar Malieveld: 'We weten de weg naar Den Haag'
43
EĆ©n boer komt met trekker naar Malieveld: 'We weten de weg naar Den Haag'
woensdag 22 juni om 09:18
ANWB ziet vooral nog drukke wegen rondom Stroe en in noorden
Volgens de ANWB concentreert de drukte op de weg zich nog vooral rondom Stroe. Op de wegen rondom het Gelderse dorp is sprake van forse vertraging door trekkers die onderweg zijn naar het protest.

"Het is vooral nog aanschuiven en langzaam rijden op de A1 tussen Amersfoort en Stroe", zegt de woordvoerder. De vertraging loopt daar op tot meer dan een uur. Tussen Hengelo en Apeldoorn moeten weggebruikers rekening houden met vijftig minuten oponthoud.Ā 

Opvallend is dat het ook vanuit het noorden van het land nog druk is op de wegen. Op de A28 richting Elspeet loopt de vertraging op tot vijftig minuten. In Friesland is het druk nabij Heerenveen. Automobilisten moeten daar rekening houden met een uur vertraging.