Viroloog Marion Koopmans zou woensdag voor een speciale uitzending van Opium naar het Oerol Festival komen, maar vanwege een veiligheidsrisico rond haar persoon gaat ze niet. Dat meldt omroep AVROTROS maandag.

"In overleg met de politie hebben wij besloten dat het niet verstandig is voor haar om naar Terschelling te komen", stelt een woordvoerder van AVROTROS. "We kunnen haar veiligheid niet 100 procent garanderen."

Koopmans zou de hoofdgast van het programma zijn. Volgens de omroep is het besluit genomen in samenspraak met de viroloog. Over de aard van de dreiging kan AVROTROS geen mededelingen doen.

Aan de leiding van Oerol is niets gevraagd. "Wij zijn niet benaderd over de kwestie en niet op de hoogte wat er wél nodig zou zijn voor de beveiliging van mevrouw Koopmans." Het festival treft geen extra maatregelen naar aanleiding van het bericht.

Koopmans 'erg teleurgesteld' over annulering

Koopmans maakte maandag op Twitter duidelijk ontstemd te zijn over het besluit. "Dat je uitgenodigd bent voor Oerol en dat dat gecanceld wordt na overleg met de politie. Wetenschapper 2.0", schrijft ze. Daarachter plaatste zij vier vloekende emoticons.

In een reactie via een woordvoerder laat de viroloog weten dat ze "erg teleurgesteld" is. Ze wilde met haar tweet "benadrukken dat je als wetenschapper geconfronteerd wordt met vragen over veiligheid waar je geen ervaring mee hebt". "Daardoor kan de bewegingsvrijheid worden beperkt, zowel in werk als privé."

Op vragen over de aard van de dreiging wil ze niet ingaan. Volgens de Rotterdamse nieuwszender Rijnmond laat Koopmans nog weten dat het "niet de eerste keer" is dat dit haar overkomt. De politie Noord-Nederland kon nog niet reageren op vragen.

Politie Noord-Nederland wil niets zeggen over de situatie. Caroline van de Pol, de burgemeester van Terschelling, is volgens een zegsvrouw niet betrokken geweest bij het besluit om Koopmans niet naar het eiland te laten komen.

Op sociale media reageren veel bezoekers van Oerol verbaasd en ontstemd.