De omstreden ex-wethouder Jos van Rey keert terug in het college van Roermond. Dat heeft formateur Dirk Franssen vrijdag bekendgemaakt.

Vorige maand werd al bekend dat Van Reys partij, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), na acht jaar gedwongen oppositie terug zou keren in de coalitie van de gemeenteraad van Roermond.

Het nieuwe college omvat vijf wethouders: twee van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) en ieder één namens GroenLinks, VVD en PvdA. De LVR is met elf zetels de grootste fractie in de gemeenteraad, gevolgd door GroenLinks met vijf en VVD en PvdA met elk twee zetels.

Aanvankelijk werden de besprekingen gevoerd met drie partijen en het CDA, maar Franssen sloot die laatste partij woensdag uit van verdere onderhandelingen.

De LVR is een afsplitsing van de VVD. De partij ontstond in 2013, toen de VVD Van Rey onder druk zette om af te zien van zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 2014 wegens verdenking van corruptie. In april 2015 royeerde de VVD Van Rey.

De voormalige VVD-wethouder werd enkele jaren geleden tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie en verkiezingsfraude. Twee jaar lang mocht hij geen wethouder worden, maar die periode is voorbij.