De griepepidemie is achter de rug. Steeds minder mensen hebben de ziekte onder de leden, concluderen het RIVM, het Erasmus MC en het Nivel woensdag.

De epidemie begon in maart, veel later dan gebruikelijk. Dat komt waarschijnlijk door de maatregelen tegen het coronavirus.

Die voorkwamen ook dat mensen het griepvirus overdroegen op anderen. Toen de coronabeperkingen werden versoepeld, kwamen mensen weer meer met anderen in contact en liepen ze dus ook meer risico influenza op te lopen.

Toen de griepepidemie eenmaal was begonnen, duurde ze wel langer. De epidemie heeft dertien weken geduurd, terwijl ze normaal gesproken negen weken duurt.

In Nederland is sprake van een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op de 100.000 mensen met griepachtige verschijnselen hun huisarts bezoeken en minstens 10 procent het influenzavirus heeft. Die data worden bijgehouden door het Nivel en het RIVM.

Griep en COVID-19 zijn beide infecties van de luchtwegen, maar worden veroorzaakt door verschillende virussen. De virussen verspreiden zich via druppels die vrijkomen bij bijvoorbeeld hoesten en niezen.