De politie heeft dinsdag 175 demonstranten aangehouden bij een klimaatactie in het centrum van Rotterdam en op de Maasvlakte. Extinction Rebellion voerde in de stad al een aantal dagen actie tegen fossiele energie.

De actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden onder meer het verkeer op het Weena, een straat in het centrum van de stad. Daar werden 110 mensen aangehouden, op de Maasvlakte 65.

De Rotterdamse politie zegt dat de actievoerders er meermaals toe zijn opgeroepen om weg te gaan. "Iedereen die nu niet luistert naar de vordering zal worden aangehouden", waarschuwden ze.

De actiegroep liet eerder weten dat een aantal mensen zich had vastgeketend aan een industriële spoorlijn. Op die manier wilden ze het vervoer van steenkool naar de centrale tegenhouden. Ook blokkeerden ze toegangswegen naar onder meer het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO). Dat bedrijf doet aan overslag van steenkool.

EMO bevestigde dat er werd gedemonstreerd bij het bedrijf, maar zei dat de actievoerders het terrein niet hebben betreden. "Er liggen mensen op het spoor en daardoor kan er geen spoorvervoer plaatsvinden, maar het is niet zo dat hierdoor de hele operatie is verstoord." Onyx Power, dat de centrale uitbaat, liet weten dat het werk daar gewoon kan doorgaan.

Aandeelhoudersvergadering Shell in Londen stilgelegd vanwege acties

De betogers op het Weena, vlak bij station Rotterdam Centraal, hadden zich vastgeketend aan een gele auto. Anderen droegen spandoeken met teksten als "Laat de fossiele industrie uitsterven".

Shell houdt dinsdag een aandeelhoudersvergadering in Londen. Ook daar kwamen klimaatactivisten op af. Drie van hen zijn opgepakt, meldt de Britse nieuwszender ITV. Eerder op de dag lijmden demonstranten zich in de zaal vast aan stoelen. De vergadering werd vanwege de verstorende acties stilgelegd.