Meldplicht apenpokken in Nederland, WHO meldt 92 gevallen wereldwijd
"Zo houden we goed zicht op de verspreiding en kunnen we snel genoeg actie ondernemen", onderbouwt Kuipers de meldplicht. Zaterdag is een tweede besmetting met het apenpokkenvirus in Nederland bevestigd door het RIVM.
Op advies van het RIVM zijn apenpokken aangemerkt als A-ziekte. Dat houdt in dat besmettingen of vermoedens daarvan direct moeten worden gemeld.
De tweede positieve testuitslag kwam zaterdag binnen, nadat vrijdag ook al iemand positief was getest. Het RIVM geeft geen informatie over beide patiënten.
De WHO heeft 92 gevallen geregistreerd in zeker twaalf landen waar de ziekte niet endemisch is, meldt persbureau Reuters. De organisatie onderzoekt nog 28 mogelijke besmettingen.
Spanje onderzoekt verspreiding via Pride-festival
De Spaanse autoriteiten onderzoeken of het apenpokkenvirus zich mogelijk via een Pride-festival op het toeristische eiland Gran Canaria heeft verspreid, bericht de Spaanse krant El País.
Het populaire festival Maspalomas Gay Pride werd tussen 5 en 15 mei door zo'n 80.000 mensen uit Spanje en andere landen bezocht. Een man uit Madrid, een man uit Italië en een man van Tenerife kregen apenpokken nadat ze het festival hadden bezocht.
In heel Spanje zijn tot nu toe dertig besmettingen geregistreerd. Daarnaast zijn 23 "verdachte gevallen" bekend.
Uitslag en rillingen zijn symptomen, vaccin is beschikbaar
Apenpokken komen normaal gesproken alleen in Centraal- en West-Afrika voor. De ziekte is in 1958 voor het eerst aangetroffen bij apen. De verschijnselen lijken op die van de pokken, een verdwenen ziekte.
Mensen die met het apenpokkenvirus besmet zijn, krijgen uitslag die meestal in het gezicht begint en vervolgens naar andere delen van het lichaam gaat. Andere symptomen zijn koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. De meeste mensen herstellen binnen enkele weken van de ziekte.
Er bestaat een vaccin tegen de apenpokken. Dat kan volgens het RIVM in de eerste dagen na een (mogelijke) besmetting gebruikt worden. Het vaccin kan ook ingezet worden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het middel is beschikbaar in Europa.
In Nederland werd tot 1974 gevaccineerd tegen de pokken. Het is de verwachting dat mensen die destijds zijn ingeënt nog steeds beschermd zijn.
NUjij: Uitgelichte reacties