In Nederland zijn mogelijk enkele mensen met apenpokken, meldt het RIVM vrijdag. Monsters worden momenteel in een laboratorium onderzocht. De uitslag daarvan is nog niet bekend.

Ook als die allemaal negatief uitvallen, houdt het RIVM er rekening mee dat het eerste geval in Nederland binnenkort wordt vastgesteld.

Een woordvoerder van het RIVM vertelt aan NU.nl dat het virus zich iets anders lijkt te gedragen dan gewoonlijk. "Eerder bleef zo'n ziekte beperkt tot bijvoorbeeld een persoon en zijn gezin, maar nu is er ook transmissie naar anderen."

Het virus komt oorspronkelijk voor in West- en Midden-Afrika. Af en toe duikt het op in andere landen, maar dan gaat het om een enkel geval van iemand die kort ervoor in Afrika is geweest en misschien nog iemand anders heeft besmet.

Nu gaat het om een opvallend grote uitbraak. Er zijn besmettingen vastgesteld in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Ademhalingsdruppels en nauw huidcontact

Over de besmettelijkheid van apenpokken is nu nog lastig een uitspraak te doen, vertelt de woordvoerder van het RIVM. Wel verloopt de ziekte bij de meeste mensen vrij mild.

Besmetting vindt meestal plaats via ademhalingsdruppels, maar ook door nauw huidcontact tijdens bijvoorbeeld seks.

Mensen kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen.

Bij klachten thuisblijven en huisarts of soapoli bezoeken

De woordvoerder vertelt dat het ziektebeeld bij de huidige uitbraak ook iets anders dan gewoonlijk lijkt te zijn. De meeste plekjes die mensen met het virus ontwikkelen, zijn rond de anus en de geslachtsdelen.

Een aanzienlijk deel van de wereldwijde infecties in mei vond plaats via seksueel contact. In de meeste gevallen gebeurde dit tijdens seks tussen mannen, maar in het buitenland zijn ook vrouwen al besmet geraakt. Mogelijk is dit beeld iets vertekend doordat mannen zich wellicht eerder laten testen.

De besmettelijkheid van het virus zit volgens de woordvoerder vooral in de blaasjes die besmette mensen kunnen krijgen. Goede handhygiëne is belangrijk om verspreiding tegen te gaan. Het RIVM raadt mensen die het niet vertrouwen en plekjes krijgen aan om thuis te blijven en naar de huisarts of een soapoli te gaan.

WHO houdt spoedberaad

De gezondheidsorganisatie WHO heeft besloten een spoedvergadering te houden wegens de plotselinge uitbraak van apenpokken. Deskundigen buigen zich vrijdag over de vraag of er alarm moet worden geslagen, is vernomen bij de organisatie.

De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers. Eind januari 2020 kwam de WHO met een dergelijke waarschuwing voor de uitbraak van COVID-19.

De WHO-experts bespreken verder de verspreiding van het virus, de mogelijkheden van vaccinatie en het hoge aandeel besmette mannen die seks hebben met mannen, melden Britse media.