Nederland kan zich vrijdag opnieuw opmaken voor een aantal pittige onweersbuien. Vooral in het zuiden, midden en oosten kan regionaal veel regen vallen. In het zuidoosten, met name Limburg, is er kans op zeer felle buien met hagel en zeer zware windstoten. Het KNMI heeft code geel uitgegeven voor de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.

De dag begint droog en de zon laat zich op veel plaatsen nog een tijdje zien. Vanuit het zuiden neemt de bewolking toe en tegen het middaguur trekken de eerste buien vanuit België het land in.

Rond het middaguur trekken forse regen- en onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Regionaal kan daarbij in korte tijd veel regen vallen.

Hoe zuidelijker, hoe natter het wordt. In het zuidoosten, vooral in Limburg, kunnen de buien het hevigst uitpakken, aldus Weerplaza. Daar is er kans op hagel en (zeer) zware windstoten van ruim 100 kilometer per uur. Wateroverlast en hagelstenen van enkele centimeters in doorsnede zijn niet uit te sluiten.

Groningen en het Waddengebied lijken de dans vandaag wat regen betreft aardig te ontspringen.

Kleine kans op een tornado

Verder is de kans op zware of zeer zware valwinden vrijdag aanzienlijk. Volgens Weerplaza is er in het zuidoosten van het land zelfs een kleine kans op een zwakke tornado.

Met windsnelheden van 100 tot 120 kilometer per uur is er hoe dan ook risico op schade en gevaar door omvallende bomen, rondvliegende voorwerpen, wateroverlast en blikseminslag. Het KNMI waarschuwt dat deelnemers aan het verkeer en buitenactiviteiten hinder kunnen ondervinden.

De temperatuur daalt in de middag en komt richting de avond uit op zo'n 14 graden aan zee tot 19 graden in Oost-Nederland. In de loop van de avond trekken de laatste buien via het oosten en noordoosten weg en wordt het weer overal droog. In de nacht naar zaterdag koelt het af naar een graad of 10.

Bekijk hier het volledige weerbericht op jouw locatie. Je vindt het weerbericht ook altijd bovenaan de voorpagina.