Coronarellen, demonstraties en de handhaving van coronaregels zorgden vorig jaar voor een kostenpost van 44 miljoen euro bij de politie, bevestigt het korps na berichtgeving van het AD. Agenten moesten samen ruim 800.000 uur overwerken.

De extra inzet als gevolg van corona was de grootste oorzaak van overuren in 2021. Maar er speelde meer, zoals het bewaken en beveiligen van personen en gebouwen, zeker na de moordaanslag op Peter R. de Vries. Ook dat leidde ertoe dat agenten overuren moesten draaien, aldus de politie.

Ook maatschappelijke onrust op andere vlakken dan corona, zoals de woningmarkt en het klimaatbeleid, leidde tot demonstraties waarbij agenten moesten worden ingezet.

De demonstraties waren vaak in het weekend. Agenten moesten hierdoor doordeweeks verplicht rustdagen opnemen, waardoor weinig tijd overbleef voor hun normale werk. Voor de inzet van de Mobiele Eenheid werden bijvoorbeeld wijkagenten en rechercheurs opgetrommeld, die daardoor niet hun normale werk konden doen.

De uren die agenten overwerkten, moeten voor een groot deel nog worden gecompenseerd. Volgens de politie gaat het meerdere jaren duren voordat die rekening is vereffend. Agenten kunnen de extra uren laten uitbetalen of extra vrije uren opnemen.