Het aantal Nederlandse salmonella-infecties dat kan worden herleid tot de chocoladeproducten in de Belgische Ferrero-fabriek is van twee naar drie gestegen, bevestigt het RIVM woensdag aan NU.nl.

Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC zijn er tot nu toe door de uitbraak in twaalf Europese landen 324 infecties vastgesteld. Meer dan 40 procent van de zieken werd vanwege een besmetting opgenomen in het ziekenhuis. De meeste besmettingen vonden plaats bij kinderen jonger dan tien jaar.

Het RIVM liet eerder weten dat het twee meldingen had ontvangen over kinderen die in februari ziek waren geworden door de salmonellabacterie. Inmiddels is het aantal besmettingen dus naar drie gestegen.

In Nederland zijn Kinder Surprise-eieren en andere producten van het merk Kinder in april uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocoladeproducten niet te eten.

Verenigd Koninkrijk maakte als eerste land melding

In februari meldde het Verenigd Koninkrijk de eerste salmonellabesmettingen. Sommige gevallen dateerden uit december. De besmettingen leken dezelfde herkomst te hebben, waardoor het land aan de bel trok. Inmiddels telt het Verenigd Koninkrijk 102 bevestigde infecties. Frankrijk heeft 73 besmettingen gerapporteerd.

Fabrikant Ferrero trof de salmonellabacterie in februari aan in een installatie. Na een schoonmaakbeurt waren de vervolgtests negatief en werd de productie hervat, meldde de ECDC eerder al. De fabriek moest op last van de Belgische gezondheidsdienst alsnog sluiten in april.