Twee Belgische F-16's hebben dinsdag een vrachtvliegtuig vanuit China onderschept in het Nederlandse luchtruim en begeleid naar de luchthaven van Luik. De reden was een bommelding, die later vals bleek te zijn. Dat liet woordvoerder Christian Delcourt van Luchthaven Luik weten.

Nederland en België nemen de bewaking van het luchtruim afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent twee jachtvliegtuigen klaar.

De twee Belgische F-16's stegen dinsdagavond op op verzoek van de Nederlandse luchtgevechtsleiding. Ze onderschepten het cargovliegtuig van luchtvaartmaatschappij Air China Cargo in het Nederlandse luchtruim en begeleidden het naar Luik. Dat was de eindbestemming van het toestel, meldde het Nederlandse ministerie van Defensie.

Er was een bommelding binnengekomen voor de Boeing 777, maar die bleek achteraf vals te zijn, meldde de woordvoerder van Luchthaven Luik. Het toestel landde na 20.00 uur zonder problemen in Luik.

In verband met de landing werden verschillende hangars van de luchthaven ontruimd. De woordvoerder van de luchthaven zei dat de luchtvaartmaatschappij zelf de melding had gedaan. Dat gebeurde na geruchten van bedreigingen tegen andere Chinese vliegtuigen op sociale media.

De F-16's vlogen in Nederland sneller dan het geluid, waardoor er mogelijk een doffe knal was te horen.