
Oud-leiders No Surrender ook in hoger beroep veroordeeld tot jarenlange celstraf
De rechtbank in Groningen legde Kuipers in 2020 tien jaar cel op, maar het gerechtshof in Leeuwarden houdt met de uitspraak rekening met de in 2021 veranderde wetgeving over voorwaardelijke invrijheidstelling. Veroordeelden komen namelijk niet langer automatisch na twee derde van hun straf vrij, maar pas op zijn vroegst twee jaar voor het einde van de detentie.
Met de straf van het hof zal Kuipers net zo lang moeten zitten als bij het vonnis van de rechtbank. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep twaalf jaar cel.
Het hof legt Otto (54) drie jaar cel op. De rechtbank veroordeelde hem tot 2,5 jaar. Volgens het hof doet die lengte onvoldoende recht aan de centrale rol van Otto als oprichter en 'generaal'. Hij was tot zijn vertrek in 2016 het boegbeeld, aldus het hof. R. (45) moet ook drie jaar de cel in. Hij was net als Kuipers een 'captain'.
No Surrender stond voor intimidatie en geweld
Otto riep No Surrender in 2013 in het leven. Volgens het hof behoorden intimidatie, ernstig geweld en handel in verboden middelen tot de dagelijkse gang van zaken.
Kuipers, Otto en R. waren in de ogen van de rechters bepalend voor het jarenlang in stand houden van een ondermijnende organisatie, die reeds verboden is verklaard. Zij baseren zich op onder meer getuigenverklaringen en afgeluisterde gesprekken.
Het hof veroordeelt Kuipers ook voor meerdere mishandelingen, diefstal met geweld, valsheid in geschrifte en afpersingen, of pogingen daartoe. Zo was hij betrokken bij zogeheten 'bad standings', een oneervol ontslag uit een motorclub die gepaard gaat met geweld en boetes. Volgens het hof handelde Kuipers "grenzeloos en gewetenloos" en "waande hij zich onaantastbaar".
Ook celstraffen voor handlangers
Ondernemer Fred W. (64) is veroordeeld tot een celstraf van 22 maanden, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk, voor het samen met Kuipers afpersen van zakenrelaties, en pogingen daartoe.
Een voormalige beveiliger van Kuipers bij No Surrender, Ayhan B. (54), is door het hof veroordeeld tot een celstraf van dertig maanden, waarvan twintig maanden voorwaardelijk.
NUjij: Uitgelichte reacties