De waterkwaliteit is bijna overal in Nederland prima om in te zwemmen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen NU.nl. Maar de watertemperatuur moet nog wel flink omhoog om echt veilig te kunnen zwemmen.

Met het zomerse weer van de afgelopen dagen wordt het weer drukker op stranden en in parken en dus ook in het water. Van 1 mei tot en met 1 oktober controleren de waterschappen een keer per twee weken de waterkwaliteit van alle officiële zwemwaterlocaties. Vrijwel alle achthonderd locaties, te vinden op dit kaartje, zijn goedgekeurd. Rijkswaterstaat onderzoekt daarnaast nog 235 andere zwemgebieden, zoals meren en kanalen. Het advies luidt alleen te zwemmen op de officiële plekken, omdat enkel die worden gecontroleerd.

Bij de controle wordt gekeken of er bepaalde bacteriën en blauwalgen in het water aanwezig zijn. Deze kunnen ziektes, jeuk en diarree veroorzaken. De bacteriën kunnen in het water terechtkomen door de ontlasting van dieren en mensen. Je kunt de waterkwaliteit makkelijk bekijken met de zwemwaterapp.

Wat is blauwalg?
60
Wat is blauwalg?

Risico op onderkoeling bij te koud water

Maar zelfs op goedgekeurde plekken is het volgens de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) niet verstandig om met té lage temperaturen buiten te gaan zwemmen. De bond waarschuwt voor onderkoeling en kramp bij buiten zwemmen zonder wetsuit bij een watertemperatuur van 15 graden of lager. De KNZB adviseert om tot 18 graden een wetsuit te dragen als je gaat zwemmen. Dat is het nu nog lang niet overal.

Zo vertelt een woordvoerder van de KNZB dat zwemwedstrijden vaak pas halverwege juli worden georganiseerd. "Dan is het water een beetje opgewarmd en is het weer gunstiger voor de sporters", aldus de woordvoerder.

Het water van de Noordzee is momenteel nog maar 12 tot 13 graden. Dat is volgens Rijkswaterstaat en de KNZB nog te koud om te zwemmen. Om temperatuur van andere wateren in Nederland te zien, bekijk dan deze kaart van Rijkswaterstaat.

Grachten zijn van 'goede kwaliteit', maar ga er niet zwemmen

Als je toch gaat zwemmen op niet-officiële zwemwaterlocaties en de kou trotseert, let dan op sterke stromingen en of het water relatief schoon is. Troebel water zegt weinig over de waterkwaliteit, maar je kunt lastig zien wat er op de bodem ligt. Een groenblauwe gloed op het water kan een indicatie van blauwalg zijn.

Hoewel het water in de Amsterdamse grachten van zeer goede kwaliteit is, waarschuwt Waternet om daar niet te zwemmen. Vooral als het heeft geregend, bestaat de kans dat er rioolwater in de grachten is gestroomd en dat verslechtert de waterkwaliteit.