Nederland moet binnen vier maanden 12 vrouwen en hun 29 kinderen terughalen uit Syrië, bepaalde de rechtbank Rotterdam woensdag tijdens een besloten zitting. Een woordvoerder van de rechtbank bevestigde de uitspraak donderdag tegenover de NOS.

De vrouwen hadden zich aangesloten bij de terreurgroep IS. Zij worden verdacht van misdrijven in het door IS uitgeroepen kalifaat en moeten zich kunnen verdedigen wanneer hun zaak voor de rechter komt.

Haalt het kabinet hen niet terug voor de deadline, dan verliest het Openbaar Ministerie het recht om hen te vervolgen. De vrouwen krijgen dan geen straf voor de misdrijven waarvan zij worden verdacht.

Begin februari liet Nederland vijf vrouwelijke Syriëgangers en hun elf kinderen ophalen. Zij worden verdacht van terroristische misdrijven en zijn aangehouden. Hun kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) is voorstander van berechting in het land waar de vrouwen hun vermeende misdrijven hebben gepleegd. Dat is echter niet zo eenvoudig, zei zij in februari.

Yesilgöz over terughalen Syriëgangers: 'Zo voorkomen we straffeloosheid'
54
Yesilgöz over terughalen Syriëgangers: 'Zo voorkomen we straffeloosheid'

Acht jaar cel geëist tegen eerste teruggehaalde vrouw

Nederland is niet happig op het terughalen van Syriëgangers, onder meer vanwege het grote risico voor de nationale veiligheid. Toch werd in juni 2021 een vrouw teruggehaald uit een Koerdisch gevangeniskamp.

Tegen deze eerste vrouw die door een Nederlandse delegatie is teruggehaald, is woensdag acht jaar cel geëist. De rechtbank in Rotterdam doet op 1 juni uitspraak in deze zaak.