Bij het ongeluk waardoor maandagavond twee F-35-piloten zwaargewond raakten op vliegbasis Leeuwarden, was een vorkheftruck betrokken. Het ongeval gebeurde tijdens een feest van een squadron, een team vliegeniers, zegt een woordvoerder van de marechaussee dinsdag.

De twee slachtoffers zijn 's nachts nog geopereerd in een ziekenhuis. Ze zijn inmiddels buiten levensgevaar.

Het ongeluk vond rond 21.00 uur plaats. Op welke manier de heftruck precies werd gebruikt, kan de woordvoerder niet zeggen. Ook weet hij niet of er bijvoorbeeld drank of drugs in het spel waren. Wel is duidelijk dat het voertuig "niet tijdens werkzaamheden" is gebruikt.

Het aantal F-35-vliegers bij de luchtmacht is beperkt, maar volgens een woordvoerder van de luchtmacht heeft de uitschakeling van beide piloten geen gevolgen voor de operationele taken. Het gaat dan om de bewaking van het luchtruim van de Benelux en de inzet in Bulgarije. In dat land bewaken Nederlandse F-35's het luchtruim als onderdeel van het besluit van de NAVO om de oostflank van het grondgebied te versterken.

De marechaussee en de Inspectie Veiligheid Defensie doen onderzoek. Over de identiteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt.