De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema ziet af van de boetes voor de nachtclubs die op 12 februari meededen aan de actie De nacht staat op, laat een woordvoerder van Halsema vrijdag weten aan NU.nl. In die nacht gingen nachtclubs open om te protesteren tegen de toen geldende coronamaatregelen.

Halsema ziet "bij wijze van hoge uitzondering" af van de boete. Dat doet ze naar eigen zeggen vanwege de bijzondere omstandigheden waarin de nachtclubs verkeerden door de coronamaatregelen.

"De nachtclubs stonden al twee jaar achter in de rij bij versoepelingen en zijn zwaar geraakt door de coronamaatregelen, zowel financieel als mentaal", aldus de burgemeester in een verklaring. "Zij hebben de regels op de valreep van versoepeling overtreden met een symbolische actie om aandacht te vragen voor hun nijpende situatie."

Tijdens de protestactie openden diverse clubs de deuren. Halsema had clubeigenaren op voorhand gewaarschuwd voor een dwangsom. Na het protest liet de gemeente weten dat zeker 24 Amsterdamse clubs een boete van 4.500 euro konden verwachten.