De partij van Jos van Rey, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), keert na acht jaar gedwongen oppositie terug in de coalitie van de gemeenteraad van Roermond. Informateur Dirk Franssen (LVR) adviseerde de gemeenteraad woensdagavond een coalitie van zijn partij met GroenLinks, CDA en VVD, samen goed voor 21 van de 31 raadszetels.

Acht jaar lang handhaafden de grote partijen in Roermond een cordon sanitaire rond de LVR, omdat voormalig wethouder Van Rey werd verdacht van fraude en daarvoor later ook werd veroordeeld.

Die uitsluiting is nu voorbij, bleek woensdag. GroenLinks en VVD lieten weten deel te willen nemen aan de voorgestelde coalitie.

Alleen het CDA maakte onverwachts een terugtrekkende beweging. Die partij zit nog met een aantal vragen die volgens CDA-raadslid Angely Waajen nog beantwoording door de informateur behoeven.

Franssen toonde zich onaangenaam verrast over de opstelling van het CDA, vooral omdat hij wilde doorgaan als formateur. Het CDA gaat daar nu voor liggen en vertraagt daarmee het formatieproces.

Volgens de PvdA in de Roermondse raad maakt de opstelling van het CDA duidelijk dat die partij zich wil terugtrekken. Ook Waajen constateerde dat er "nog andere partijen met drie zetels zijn" die in de coalitie zouden kunnen. Franssen nodigde de vier door hem voorgestelde coalitiepartijen ten slotte uit voor een informele bijeenkomst. "Ik zie wel wie er dan komt opdagen", sloot hij de vergadering af.

Van Rey werd veroordeeld voor corruptie

De LVR is een afsplitsing van de VVD. De LVR ontstond in 2013, toen de VVD Van Rey onder druk zette om af te zien van zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 2014 wegens verdenking van corruptie. In april 2015 royeerde de VVD Van Rey.

De voormalige VVD-wethouder werd enkele jaren geleden tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie en verkiezingsfraude. Twee jaar lang mocht hij geen wethouder worden, maar die periode is voorbij.

Zijn naam werd woensdagavond in Roermond nog niet genoemd. Maar in de gemeenteraad waren de afgelopen jaren felle ruzies tussen LVR en andere fracties, mede vanwege de aanwezigheid van Van Rey. Diens partij groeide de afgelopen verkiezingen van negen naar elf zetels en blijft met afstand de grootste in de raad.