De natuurijsbaan in het Gelderse Winterswijk is zondagochtend voor enkele uren opengegaan dankzij de lage temperatuur. De nacht van 2 op 3 april was nog nooit zo koud. Inmiddels is de baan weer dicht vanwege de oplopende temperatuur.

Volgens Omroep Gelderland waren de ijsmeesters van ijsvereniging WIJV de hele nacht bezig met het prepareren van de baan. "Dit is zo volstrekt uniek: voor het eerst schaatsen op natuurijs in april", zei ijsmeester Hendrik van Prooije tegen de omroep.

Volgens schaatsbond KNSB is het niet eerder voorgekomen dat er in april op een natuurijsbaan geschaatst kon worden. Overigens wordt dit nergens officieel bijgehouden.

Op beelden op sociale media is te zien dat meerdere mensen hun schaatsen onderbinden en gebruikmaken van de baan. Volgens De Telegraaf was het niet heel druk op het ijs.

Afgelopen nacht werd in het Gelderse Deelen de laagste temperatuur gemeten: -6,3 graden. Dat is ruim onder het vorige record van -5,5 graden, dat uit 1909 stamt en in Winterswijk werd vastgesteld.

De schaatspret in Winterswijk duurde enkele uren, maar moest gestaakt worden omdat de temperatuur langzaam oploopt tot ongeveer 8 graden. Komende nacht kan de temperatuur opnieuw dalen naar waarden rond het vriespunt, maar het wordt niet meer zo koud als afgelopen nacht.

Winterswijkers schaatsen op natuurijs in april
21
Winterswijkers schaatsen op natuurijs in april