
Belastingdienst had illegale fraudelijst: dit was het gevolg voor burgers
De Belastingdienst zette tot februari 2020 mensen met een bepaalde nationaliteit of andere 'verdachte' omstandigheid op een zwarte lijst. Deze zogenoemde Fraude Signalering Voorziening (FSV) bevatte ongeveer 270.000 namen. De zwarte lijst wordt nu niet meer gebruikt.
De door de Belastingdienst als 'verdacht' aangemerkte personen wisten niet dat ze op de FSV-lijst stonden. Hun privacy werd via de lijst geschonden omdat hun gegevens te lang werden bewaard en in te zien waren door te veel personen. Sommige mensen op de lijst waren minderjarig.
De personen of ondernemers op de zwarte lijst werden er onterecht uitgepikt omdat de Belastingdienst dacht dat ze sneller fraude zouden plegen, dus personen, bedrijven of de overheid zouden bedriegen. De overheid noemt het gebruik van de fraudelijst nu verkeerd.
Zo kan je op de zwarte lijst van de belastingdienst terecht zijn gekomen
- De belastingdienst zag mensen met bepaalde nationaliteiten als risico.
- Je kon ook een 'kruisje' achter je naam krijgen als je geld had gedoneerd aan een moskee.
- Was je tussen 18 en 35 jaar, man, single en verdiende je goed? Dan viel je ook binnen een profiel dat volgens de Belastingdienst verdacht was.
- In minimaal twee gevallen stond dat je juist niét verdacht was als je een Nederlandse achtergrond had. Het ging daarbij om hoge giften aan bepaalde organisaties.
- Je kon ook op de lijst komen nadat iemand de Belastingdienst een tip had gegeven over jou.
Personen die op de fraudelijst staan, konden daar last van hebben, terwijl ze helemaal geen fraude pleegden. De Belastingdienst zegt dat sommige personen bijvoorbeeld geen regeling kregen om in termijnen te betalen als ze in financiële problemen kwamen door een belastingaanslag.
Als je in de schuldsanering terechtkomt, kan die extra soepel worden ingericht door te proberen afspraken te maken met je schuldeisers zonder dat een rechter uitspraak doet. Dat gold niet voor personen die op de fraudelijst stonden.
Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft volgens de NOS beloofd om te kijken naar een schadevergoeding voor mensen die op de lijst staan.
Mensen die vermoeden dat ze op de fraudelijst staan, kunnen aan de Belastingdienst vragen om te mogen zien welke informatie over ze is opgeslagen. De Fraudelijst wordt nu niet meer gebruikt, benadrukt de Belastingdienst na vragen van NU.nl.
De Belastingdienst heeft een aantal mensen die op de fraudelijst stonden een brief gestuurd. Het kan ook zijn dat dit niet gebeurd is, terwijl je wel op de lijst staat.
Volg dit onderwerp
De Belastingdienst kan niet garanderen dat informatie uit de fraudelijst nergens anders terug te vinden is. Een woordvoerder namens de Belastingdienst zegt tegen NU.nl dat de persoonlijke informatie van mensen op de lijst bijvoorbeeld in mails kan staan die belastinginspecteurs naar elkaar hebben gestuurd.
Twee jaar nadat de fraudelijst buiten werking is gesteld, probeerden in februari van dit jaar in twee gevallen inspecteurs van de Belastingdienst via een mailbox informatie over iemand op de lijst te achterhalen. Het mislukte. "Laat duidelijk zijn: dat mag niet en had nooit mogen gebeuren", zegt de woordvoerder namens de Belastingdienst daarover tegen deze site.