
Willem Engel blijft twee weken langer vastzitten op verdenking van opruiing
De posts, die hij tussen juni 2020 en december 2021 online zou hebben gezet, hebben er volgens het OM toe geleid dat "andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet".
De officier van justitie had de rechter-commissaris gevraagd Engel langer in voorarrest te houden, onder meer uit vrees dat hij opnieuw opruiende berichten op sociale media zou plaatsen "waardoor de gezondheid of veiligheid van personen in gevaar kan worden gebracht". Omdat het onderzoek nog loopt, gaat het OM niet verder in op die strafbare feiten.
Het OM benadrukt dat vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht is in Nederland, "maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen anderen nooit mogen aanzetten tot het plegen van strafbare feiten. Als dat wel gebeurt heeft het OM de taak, als handhaver van de wet, om op te treden."

Bekijk de arrestatie van Viruswaarheid-voorman Willem Engel
Liggen meerdere aanklachten tegen Engel
In januari besloot het OM al tot onderzoek tegen Engel, nadat een collectieve aangifte tegen hem was ingediend. De aangifte wegens opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging was door ruim 22.000 mensen ondertekend.
Los van deze zaak staat Engel op woensdag 30 maart voor de politierechter in Den Haag. De Viruswaarheid-voorman staat dan onder meer terecht voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in oktober 2020 in Den Haag. Ook moet hij zich verantwoorden voor het feit dat hij via een Facebook-livestream ertoe opriep agenten te arresteren middels burgerarrest.
Aanhangers van Engel hebben zondagmiddag een demonstratie in Amsterdam gepland, onder meer uit onvrede met zijn arrestatie.