Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, heeft geen grensoverschrijdend gedrag vertoond. Dat is uit onderzoek gebleken, zegt de politiebond woensdag. De ACP heeft zijn excuses aangeboden aan Van de Kamp, die zijn werk zal hervatten.

Van de Kamp legde medio februari zijn werkzaamheden neer na twee anonieme meldingen. De vakbond schakelde een extern en onafhankelijk onderzoeksbureau in voor verder onderzoek.

"Wij realiseren ons dat dit proces anders had moeten verlopen", constateert het bondsbestuur woensdag in een persbericht. Het bestuur zegt dat de afgelopen weken een zware wissel hebben getrokken "op diverse betrokkenen, zoals de anonieme melders, de voorzitter met zijn gezin, de werkorganisatie, de vrijwilligers en leden".

De leden zijn woensdagochtend geïnformeerd. Het bestuur heeft zijn vertrouwen uitgesproken in Van de Kamp als voorzitter van de ACP. "Het bondsbestuur biedt hem en zijn gezin, alsook de collega's in de werkorganisatie en de vele vrijwilligers waar de vereniging op steunt, zijn excuses aan voor het gelopen proces. Uiteraard zal het bondsbestuur hier lering uit trekken."

Van de Kamp gaat op andere manier leidinggeven aan bond

Het bondsbestuur heeft met Van de Kamp afgesproken om te werken aan een andere manier van sturen en leidinggeven. "Uit het onderzoek blijkt dat Van de Kamp een spilfunctionaris binnen de ACP met een hiërarchische sturingsstijl is. Hiermee willen niet alle mensen binnen de organisatie omgaan."

De bond zegt samen met Van de Kamp normen en waarden te gaan verkennen die "gewenst zijn om een gezonde, veilige en plezierige werksfeer voor iedereen te hebben".

Bij de ACP werken zestig mensen. Velen van hen hebben in de afgelopen weken laten weten het geschetste beeld in de meldingen over grensoverschrijdend gedrag niet te herkennen, staat in het persbericht. De bond schakelde na twee anonieme meldingen een externe vertrouwenspersoon in, naast de twee interne vertrouwenspersonen van de ACP.

Van de Kamp is sinds 2004 voorzitter van de politievakbond. In die functie is hij onder meer actief als woordvoerder van de ACP en overlegt hij met de overheid over de politie-cao. De bond bestaat sinds 1981 en is met ongeveer 24.000 leden de grootste politievakbond van Nederland.