Youssef T., de neef van Ridouan T., is op eigen verzoek geschrapt van het tableau. Dat betekent dat hij sinds afgelopen vrijdag geen advocaat meer is, meldt minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind aan de Tweede Kamer.

Daarnaast heeft de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) een klacht tegen Youssef T. ingediend bij de deken van Midden-Nederland. De beroepsorganisatie wil daarmee via de tuchtrechter voorkomen dat de man in de toekomst terug kan keren naar de advocatuur.

Op 8 oktober vorig jaar werd Youssef T. aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, tijdens een bezoek aan zijn neef Ridouan. De advocaat wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

Tijdens talrijke bezoeken aan de EBI zou hij de hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo hebben geholpen bij het bedenken van plannen voor een gewelddadige uitbraak. Ook heeft hij volgens het Openbaar Ministerie gefungeerd als boodschapper tussen T. en de buitenwereld. Het voorarrest van de advocaat werd op 20 januari verlengd.

Een week later hadden Kamerleden van de VVD en de SP tijdens een debat over georganiseerde criminaliteit en ondermijning gevraagd wat er vanuit de advocatuur zelf is ondernomen richting deze advocaat.