De politie heeft zaterdagochtend vijftien mensen opgepakt bij het bezette Sterrebos naast VDL Nedcar in het Limburgse Born. Dat gebeurde tijdens een poging om met een grote groep het bos binnen te dringen.

Volgens de politie werden de mensen aangehouden op basis van artikel 461 (betreden van verboden terrein) en omdat ze geen legitimatiebewijs konden tonen.

Zes mensen slaagden erin om voorbij de bewaking van het gebied te komen en in de bomen te klimmen, zegt een woordvoerder van Red het Sterrebos. Eén bezetter die vrijdag het met hekken afgezette gebied binnenkwam, heeft het bos in de nacht van vrijdag op zaterdag weer verlaten. Er zitten nu zeker elf mensen in de bomen, van wie twee al sinds het begin van de actie.

Rond 13.00 uur mogen enkele actievoerders onder begeleiding van de politie eten naar de boomklimmers brengen. Dan wordt duidelijk of er nog meer mensen in de bomen zitten, aldus de woordvoerder. Het aantal bezetters werd zaterdagochtend al enkele malen naar boven toe bijgesteld.

Aanrijding met busje nipt voorkomen

Ook vrijdagavond probeerde een groepje activisten het bos te bereiken. Daarbij wisten twee beveiligers maar ternauwernood aan een aanrijding met het busje van de activisten te ontkomen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag. De bestuurder van het busje wordt verdacht van poging tot zware mishandeling en/of bedreiging.

De actie in het Sterrebos is nu al langer dan een week gaande. De activisten proberen op deze manier de kap van het bos door VDL Nedcar te voorkomen.

De afgelopen dagen werden al meer dan twintig activisten aangehouden omdat ze mee zouden hebben gedaan aan de bezetting van het Sterrebos.

Activisten bezetten bos in Limburgse Born vanwege bomenkap
52
Activisten bezetten bos in Limburgse Born vanwege bomenkap