De treinpassagier die woensdag aan de hulpdiensten doorgaf dat een treinreiziger een handgranaat bij zich droeg, heeft dat waarschijnlijk niet goed gezien. Dat zegt de politie donderdag tegen NU.nl. Nadat het telefoontje met de tip was binnengekomen, rukte de politie uit om de trein in Noord-Brabant te doorzoeken.

Rond 16.00 uur kreeg de politie de melding binnen. Een passagier zou in Nijmegen de trein ingestapt zijn met een handgranaat of een ander soort explosief. "Iemand meende dat gezien te hebben en diegene heeft gelijk de hulpdiensten gebeld", zegt een woordvoerder van de politie.

Vlak daarna kwam het bericht binnen bij de machinist van de Arriva-trein met daarin het vermeende explosief. Die zette het voertuig stil ter hoogte van het Brabantse Holthees. De trein zou uiteindelijk om 19.45 uur pas verder kunnen rijden.

Rond 18.00 uur kwam de politie gewapend de trein binnen. Volgens Omroep Brabant moesten de passagiers hun handen in de lucht houden, terwijl de politie op zoek ging naar het explosief. Die zoektocht liep met een sisser af.

"Het is vervelend voor de mensen die vertraging hebben opgelopen", zegt de politiewoordvoerder. "Bij dit soort meldingen gaat de veiligheid voor alles."