
Stilleggen kernreactor Petten heeft mogelijk grote gevolgen voor kankerpatiënten
De kernreactor ligt al sinds 21 januari stil nadat een lekkage werd ontdekt in de kelder. Stokkel denkt dat honderden kankerpatiënten hierdoor in de problemen komen. "Voor gemiddeld zeshonderd patiënten per jaar is een behandeling met medische isotopen echt een laatste redmiddel."
In het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis is er nog een voorraad voor ongeveer een tot twee weken. "Als de voorraden op zijn, hebben we geen alternatieven meer." Hij waarschuwt bij de regionale omroep voor wereldwijde problemen door de stillegging van de kernreactor in het Noord-Hollandse Petten.
Ook de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) vreest bij de NOS voor grote problemen door de tekorten aan medische isotopen. "Er zijn nu al meldingen in meerdere ziekenhuizen in het land dat een aantal scans niet kan plaatsvinden", zegt Andor Glaudemans, voorzitter van de NVNG.
Problemen kunnen weken aanhouden
Volgens Glaudemans kan het zeker zes tot acht weken duren voordat de situatie weer normaal is. Reactoren in het buitenland kunnen de problemen met de kernreactor in Petten slechts voor een klein deel opvangen. Het wereldmarktaandeel van de reactor in Petten in de productie van medische isotopen is enorm, gemiddeld 40 procent.
Omdat de reactor in België is gesloten wegens gepland onderhoud, zou Petten nu zelfs 50 procent leveren. België en Nederland zijn samen verantwoordelijk voor 65 procent van de medische isotopen die wereldwijd worden geproduceerd.
Petten is nu druk in overleg met de overige reactoren in de hoop dat die wat meer kunnen leveren, al zullen ze het gemiste deel niet helemaal kunnen invullen. Er is ook een zogenoemd Emergency Response Team van de reactoren samen, om in geval van nood te kunnen inspringen voor elkaar. Ook worden onderhoudsschema's op elkaar afgestemd, zodat niet meerdere reactoren tegelijk worden gesloten wegens onderhoud.
Glaudemans benadrukt dat de reactor in Petten zestig jaar oud is en al vaker problemen heeft gehad. Hij wijst erop dat isotopen niet alleen bij kanker worden ingezet, maar ook bij hart- en vaatziekten en de bestrijding van infecties. "Hoe langer het duurt, hoe groter het probleem."