De vader uit Almelo, die verdachte was in de zaak rond de dood van de veertienjarige Lotte, gaat vrijuit, meldt RTV Oost woensdag. Nadat eerder zijn twee zonen van nu zestien en achttien jaar in 2021 werden veroordeeld wegens doodslag, heeft het Openbaar Ministerie (OM) besloten de zaak tegen de vader te seponeren.

Volgens het OM is er geen bewijs dat de vader betrokken was bij de doodslag. Ook is er geen bewijs dat de man betrokken was bij het verstoppen van het lichaam van het meisje. "Hij is ten onrechte aangemerkt als verdachte", aldus het OM.

De broers kregen 23 december celstraffen van twee en één jaar opgelegd plus jeugd-tbs, omdat ze volgens de rechtbank samen schuldig zijn aan de dood van het veertienjarige meisje. Voor beide broers heeft de rechtbank het jeugdrecht toegepast omdat ze tijdens het misdrijf nog minderjarig waren (zeventien en vijftien jaar).

Het lichaam van Lotte werd in januari vorig jaar gevonden. Na een anoniem telefoontje, dat afkomstig bleek te zijn geweest van de vader van de jongens, trof de politie het stoffelijk overschot van de tiener aan in een sloot bij een bedrijvenpark aan de rand van Almelo. Ze bleek te zijn gewurgd. De twee broers en hun vader werden al gauw opgepakt.

Jeugdige daders hadden beiden relatie met slachtoffer

De jongens hadden onafhankelijk van elkaar een relatie met Lotte gehad. De oudste kreeg onenigheid met haar toen ze een naaktfoto van hem met vriendinnen had gedeeld. Ook had ze hem verteld dat ze zwanger van hem was, wat achteraf niet waar bleek. De broers hadden daarop met haar afgesproken. Er ontstond een ruzie waarbij stevige klappen werden uitgedeeld.

Uiteindelijk zou de oudste broer Lotte hebben gedood. De jongste broer had daarbij met hem samengewerkt, waardoor ze volgens de rechters gezamenlijk verantwoordelijk waren voor de dood van het meisje. Het werd ze ook zwaar aangerekend dat ze het lichaam in een sloot hadden geduwd en afgedekt hadden met riet en maaiafval.

De jongste broer heeft beroep aangetekend tegen zijn straf. De jongen houdt vol dat hij het meisje niets heeft aangedaan. Zijn advocaat zei eerder dat hij er wel bij was en iets heeft gezien. Hij zou niet hebben ingegrepen, "maar dat is iets anders dan medeplegen", aldus de advocaat eerder.