De politie heeft vrijdag een bewoner van het asielzoekerscentrum (azc) in het Brabantse Budel aangehouden voor het bedreigen van twee medebewoners. Het gebied rondom het azc werd eerder deze week na aanhoudende onrust uitgeroepen tot veiligheidsrisicogebied.

De twee medebewoners meldden zich vrijdag bij de receptie van het azc, omdat de verdachte ze bedreigd zou hebben met een mes. Daarop werd de politie ingeschakeld en werden de bewoners in veiligheid gebracht.

De 29-jarige man uit Algerije kon ter plekke worden aangehouden. De agenten troffen het mes waarmee de verdachte de mensen zou hebben bedreigd vervolgens aan in een koelkast.

De Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel kondigde dinsdag een noodbevel af. Reden daarvoor waren de incidenten die in de afgelopen tijd bij het asielzoekerscentrum hebben plaatsgevonden. Daarbij werden onder meer steekwapens gebruikt.

Donderdagavond werden de maatregelen opgeschroefd en riep Van Kessel het gebied uit tot veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat onder meer preventief fouilleren is toegestaan.

De burgemeester zegt dat de incidenten een negatieve weerslag hebben op de bewoners van het azc, die zich onveilig voelen. Ook in het dorp zelf zou onrust zijn ontstaan. "De orde moet worden hersteld", schreef Van Kessel.