De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zeven demonstranten aangehouden in het Sterrebos naast automaker VDL Nedcar in Born. Dat meldt de politie op Twitter. De arrestanten zitten zaterdagochtend nog vast, aldus een woordvoerder.

In het bos, een paar kilometer boven Sittard, voeren leden van Red het Sterrebos actie tegen uitbreidingsplannen van VDL Nedcar. 7 hectare bos zou moeten verdwijnen om plaats te maken voor nieuwe productiehallen. Uit protest zijn de leden van de actiegroep in bomen geklommen.

Nadat de actiegroep zijn beklag had gedaan omdat er geen eten of drinken naar de demonstranten mocht worden gebracht, liet burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen weten dat de actievoerders mogen worden bevoorraad. De politie maakt daarover op dit moment afspraken met de actievoerders.

De Raad van State oordeelde eerder dat de voorbereidingen voor de kap gewoon konden doorgaan. Of de bomen ook daadwerkelijk mogen worden gekapt, is nog niet bekend. Daarover doet de hoogste bestuursrechter binnenkort uitspraak in een zaak die door milieugroeperingen is aangespannen.

Pers krijg geen toegang tot het privéterrein

Een woordvoerder van de burgemeester liet eerder zaterdag weten dat de actievoerders die zich in het bos bevinden een strafbaar feit plegen omdat zij zich op privéterrein bevinden. Ook de pers krijgt geen toegang tot het gebied.

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft daarover gebeld met de gemeente Sittard-Geleen, omdat journalisten in principe hun werk moeten kunnen doen. Uit dat gesprek is gebleken dat het inderdaad gaat om privéterrein, eigendom van VDL. "En dan kan de eigenaar zeggen: ik wil daar geen mensen hebben."

Op een andere locatie, vlak bij Nedcar, vindt een demonstratie tegen de voorgenomen kap plaats waar de burgemeester wel toestemming voor heeft gegeven. Daar doen ongeveer vijftig mensen aan mee.

Activisten bezetten bos in Limburgse Born vanwege bomenkap
52
Activisten bezetten bos in Limburgse Born vanwege bomenkap