Activisten hebben vrijdagochtend een bos naast autofabriek VDL Nedcar in het Limburgse Born bezet. In het gebied gold tot 9.00 uur een noodbevel vanwege mogelijke demonstraties tegen de geplande kap door de autofabriek. Het is niet bekend of er een nieuw noodbevel komt, wel verzamelen zich steeds meer agenten bij het bos.

De actievoerders klommen met touwen in bomen in installeerden zich daar met hangmatten, maakte de actiegroep Red het Sterrebos bekend. Het gaat om tientallen als vleermuis verklede activisten uit het hele land, gelieerd aan verschillende klimaat- en milieuactiegroepen.

Ook donderdag waren acties gepland, maar die werden door het ingevoerde noodbevel en de politie verhinderd. De politie zette donderdag onder meer de Mobiele Eenheid (ME) in om de acties te verhinderen.

Een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen kon nog niet zeggen of voor vrijdag een nieuw noodbevel wordt afgegeven. Bij het bezette bos is vrijdagochtend steeds meer politie aanwezig. "Om toezicht te houden", licht een woordvoerder van de politie toe. Mensen die het bos in willen kunnen ongehinderd door, maar moeten zich wel legitimeren.

Met een grote vrachtwagen werden vrijdag rond 10.00 uur mobiele bewakingscamera's de weg langs het bos ingereden. In de bomen zitten en liggen activisten in hangmatten. "We blijven hier zitten totdat bekend wordt gemaakt dat het bos behouden blijft", zei een woordvoerder van de actievoerders. "Aangezien andere middelen niet helpen, is dit ons laatste redmiddel om het bos voor de kap te redden." Volgens haar is de bezetting tussen 4.00 en 5.00 uur begonnen.

VDL wil 7 hectare van het bos kappen om uitbreiding van de productiehallen van Nedcar mogelijk te maken. "Het Sterrebos is een eeuwenoud stuk natuur met een unieke biodiversiteit, waar mensen amper toegang tot hebben. Dat moet behouden blijven voor ons ecologisch systeem", zei de organisatie eerder tegen 1Limburg.

Activisten bezetten bos in Limburgse Born vanwege bomenkap
52
Activisten bezetten bos in Limburgse Born vanwege bomenkap