Het gebied rondom het asielzoekerscentrum (azc) in het Noord-Brabantse Budel is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat maakte de burgemeester van Cranendonck donderdagavond bekend. De politie mag nu preventief fouilleren rondom het azc.

Rondom het azc hebben de afgelopen tijd meerdere incidenten plaatsgevonden, waarbij onder meer steekwapens werden gebruikt. Ook is er volgens de gemeente sprake geweest van "ernstig geweld gericht tegen personen en goederen". Vorige week vonden zelfs twee ernstige incidenten kort na elkaar plaats, schrijft burgemeester Roland van Kessel.

Vanwege die gewelddadigheden werd dinsdag al een noodverordening ingesteld, die het dragen van voorwerpen waarmee schade kan worden toegebracht verbood. De burgemeester liet toen al weten een veiligheidsrisicogebied in te willen stellen, zodat ook preventief gefouilleerd kon worden.

Volgens Van Kessel hebben de incidenten onder zowel de inwoners van Budel als de bewoners van het azc geleid tot een onveilig gevoel. "De orde moet worden hersteld."

Het asielzoekerscentrum in Budel staat op een terrein waar vroeger een kazerne van de krijgsmacht was gevestigd. Dat volledige terrein is nu een veiligheidsrisicogebied, evenals de nabijgelegen visvijver.