Twee van de drie verdachten van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen komen op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. Zij blijven wel verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood.

Hoofdverdachte Sanil B. (19), op wiens schoen DNA van Heuvelman is gevonden, blijft wel vastzitten.

NU.nl wist donderdag te melden dat er een undercoveroperatie rondom B. heeft plaatsgevonden. Een medegedetineerde had hem vragen gesteld over het aangetroffen DNA-materiaal. De medegedetineerde bleek een undercoveragent.

B. liet weten dat hij niets anders heeft gezegd dan dat het hem verbaasde dat het materiaal op zijn schoenen zat. "En dat ik niks te maken heb met Carlo. Dat ik eerst zou hebben geschopt, zoals ik ergens heb gelezen, kan ik me niet herinneren."

De verdenkingen richting B. zijn zwaarder dan die tegen de andere twee verdachten, die tot maandagmiddag vast blijven zitten. De verdachten hebben hun aandeel in verschillende mishandelingen toegegeven, maar ontkennen elke betrokkenheid bij de dood van Heuvelman.

De 27-jarige Heuvelman kwam vorig jaar zomer op Mallorca door uitgaansgeweld om het leven. Hij werd op 14 juli kort na 2.00 uur samen met een aantal vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal.

Heuvelman belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Het slachtoffer overleed op zondag 18 juli aan zijn verwondingen.

Rechtbank heeft duidelijker beeld van lot Heuvelman

Uit nieuwe getuigenverklaringen komt volgens de rechtbank een duidelijker beeld naar voren van het lot van Heuvelman die nacht. Hij is eerst geduwd, geslagen en mogelijk geschopt en op de grond terechtgekomen.

Daarna stonden drie of vier leden van de groep verdachten om hem heen, waarna zeker een van hen een schop tegen Carlo's hoofd gaf. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de strafzaak negen verdachten van achttien en negentien jaar uit Hilversum in het vizier die de bewuste avond volgens het OM een spoor van geweld trokken op het vakantie-eiland.

Bij twee afzonderlijke vechtpartijen werden mensen toegetakeld. Twee slachtoffers raakten gewond doordat ze werden getrapt en geschopt terwijl ze al op de grond lagen. Een van hen behoorde tot de vriendengroep van Heuvelman.

Op verzoeken van advocaten om meerdere getuigen te horen beslist de rechtbank op 4 februari.