Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in de rechtbank van Amsterdam laten weten er nog steeds voor te vrezen dat Ridouan T. probeert uit de gevangenis te ontsnappen. De communicatie met zijn neef en advocaat Youssef T. is dan wel verbroken, maar dat betekent niet dat de plannen daarmee van de baan zijn.

In de rechtbank vindt de eerste zitting tegen Youssef T. plaats. Volgens het OM stelde hij Ridouan T. in staat diens criminele handelen voort te zetten. De verdachte ontbreekt zelf uit schaamte, zo liet hij via zijn advocaat weten.

De angst van het OM zit hem in de nog niet geïdentificeerde personen waarmee Ridouan T. via Youssef T. zou hebben gecommuniceerd. Dit zijn de personen die al langere tijd bezig zouden zijn met het uitvoeren van de ontsnappingsplannen.

"De communicatielijn is immers wel gestopt, maar de plannen tot uitbraak zijn daarmee niet automatisch gestopt en of verijdeld", aldus justitie.

Cel van Ridouan T. zou op YouTube staan

Eerder werd al bekend dat een uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) of een gijzeling van personeel van de gevangenis waar Ridouan T. vastzit werd gepland. Tijdens de zitting werd duidelijk dat Ridouan T. leden van zijn criminele organisatie aanstuurde om op internet te kijken. Daar zouden de personen die bij de EBI werkten te vinden zijn.

Bij deze plannen verwijst Ridouan T. ook naar YouTube-filmpjes met beelden van zijn cel, voegt het OM hieraan toe. "Waarbij hij ook aandacht vestigt op het raam en welk ijzer voor het raam zit."

Belangrijk twistpunt tussen de advocaten van de verdachte en het OM zit hem in de rol van Youssef T. Volgens de officieren van justitie wist Youssef T. heel goed waar hij mee bezig was en zou hij Ridouan T. zelfs hebben geadviseerd.

Youssef T. zou hebben geprobeerd zaken af te remmen

Advocaten Yassine Bouchikhi en Haroon Raza zeggen echter dat Youssef T. juist heeft geprobeerd zaken af te remmen. De vier namen van de medewerkers van de EBI zegt hij bewust nooit te hebben doorgegeven. Volgens Youssef T. heeft niemand door zijn handelen gevaar gelopen.

De rechtbank besloot dat Youssef T. langer moet vastzitten. Volgens de rechter zijn er op dit moment voldoende aanwijzingen dat hij als boodschapper heeft gefungeerd. Ook zou de verdachte bewust betrokken zijn bij de handel in verdovende middelen.