De boosterprik was "zeer effectief" tegen ernstige gevolgen van de deltavariant van het coronavirus, blijkt uit het eerste onderzoek van het RIVM naar de boostercampagne. De booster beschermde voor 97 procent tegen ziekenhuisopname en 98 procent tegen een opname op de intensive care, meldt het instituut woensdag. Sinds eind december raakt echter vrijwel niemand meer besmet met de deltavariant: de omikronvariant is dominant.

Hoe goed de boosterprik werkt voor mensen die met de omikronvariant besmet zijn geraakt, is nog niet bekend.

Het onderzoek toont aan dat een boostervaccinatie meer bescherming tegen ziekenhuisopnames biedt. Wie alleen de eerste twee prikken had gehaald, was voor 85 procent beschermd tegen ziekenhuisopname wegens COVID-19. Ouderen werden relatief meer beschermd door de boosterprik.

Mensen die geboosterd waren, liepen in de periode van 19 november tot 13 januari 33 keer minder kans om in het ziekenhuis te belanden dan ongevaccineerde mensen. Wie twee keer was geprikt, liep vijf keer meer risico op een ziekenhuisopname dan iemand die ook een boosterprik had ontvangen.

Wie geboosterd was, liep vijftig keer minder risico op ic-opname

Om een opname op de intensive care (ic) te voorkomen, is de booster nog effectiever. Wie drie keer was geprikt, liep vijftig keer minder risico om op de ic te belanden dan wie zich niet liet vaccineren. Mensen die twee prikken hadden gehaald, liepen vier keer zoveel risico op een ic-opname dan personen die ook geboosterd waren.

In de onderzoeksperiode waren de meeste ziekenhuisopnames het gevolg van een besmetting met de deltavariant. "Een schatting van de vaccineffectiviteit tegen ziekenhuisopname door de omikronvariant is nu nog niet mogelijk", meldt het RIVM.

Gegevens uit het Verenigd Koninkrijk laten volgens het instituut zien dat ook met een booster de bescherming tegen de omikronvariant beperkter is dan die tegen de deltavariant.

Woensdag bleek uit onderzoek van het RIVM dat van de mensen die voor de boosterprik in aanmerking komen, 3,1 procent niet van plan is de prik te gaan halen. Daarnaast weet 8,6 procent het nog niet zeker.