De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) zal subsidie van een Chinese universiteit stopzetten en terugstorten, meldt ze woensdag op haar website. Het besluit volgt op een artikel van de NOS dat de vraag opriep of het onderzoek naar mensenrechten met deze financiering wel onafhankelijk kan zijn.

Het onderzoek naar mensenrechten wordt gedaan door het Cross Cultural Human Rights Centre (CCHRC), dat is verbonden aan de VU. Hoogleraren van dat centrum nemen het volgens de NOS geregeld op voor het mensenrechtenbeleid van China, terwijl dat land al jaren wordt bekritiseerd vanwege zijn mensenrechtenbeleid.

Het CCHRC ontving in 2018, 2019 en 2020 tussen de 250.000 en 300.000 euro per jaar van een universiteit in het Chinese Chongqing, bericht de NOS.

De VU laat weten dat de universele mensenrechten en de onafhankelijkheid van haar onderzoekers onvoorwaardelijke kernwaarden zijn. Nu die onafhankelijkheid in twijfel wordt getrokken, treft de VU "passende maatregelen".

De VU zal de Chinese subsidie stopzetten en terugstorten. Ook zal ze nagaan of de onafhankelijkheid van het onderzoek van het instituut op alle fronten gewaarborgd is gebleven.