Het kinderlichaam dat maandagavond in de zoektocht naar de vierjarige Dean werd aangetroffen, is gevonden op een afgelegen parkeerplek in Zeeland. Dat zegt een woordvoerder van de politie. De parkeerplaats bij Neeltje Jans is maar via één weg te bereiken.

De woordvoerder wil niet zeggen of de eerder opgepakte 34-jarige verdachte de politie heeft gewezen op de locatie van het lichaam.

Volgens hem kwamen tijdens het onderzoek aanwijzingen over de locatie naar voren. Het staat nog niet vast dat het gaat om de vermiste jongen, maar de politie houdt daar wel sterk rekening mee.

De Nederlandse en Belgische openbare ministeries en rechercheteams gaan dinsdag overleggen over het vervolg van de zaak en waar de verdachte uit België berecht zal worden, zegt een woordvoerder van het OM Zeeland-West-Brabant.

Politie gaf maandag AMBER Alert uit

Dave De K. had Dean op woensdag 12 januari meegenomen uit de Belgische plaats Sint-Niklaas. Hij was de oppas van het kind. De moeder gaf Dean afgelopen weekend op als vermist.

Sinds maandagmiddag werd er rekening mee gehouden dat het tweetal in het zuiden van Nederland was. De auto van de Belg, een grijze Peugeot, werd gevonden bij een bedrijf in de Zuid-Hollandse plaats Gorinchem. Hijzelf werd aangehouden in Meerkerk in de provincie Utrecht. Dit gebeurde nadat een getuige een verdachte situatie had gemeld bij de politie.

Voor de vermiste jongen werd maandagavond een AMBER Alert uitgegeven. Tijdens de zoektocht werd onder meer een politiehelikopter ingezet.

Verdachte al eerder veroordeeld

De man werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel voor "feiten van kindermishandeling, waarbij de dood werd veroorzaakt". Het ging daarbij om een peuter van twee jaar, meldde het Oost-Vlaamse parket aan persbureau Belga. "De betrokkene heeft zijn straf uitgezeten en de straf kende zijn einde in december 2018", aldus het parket.

De gevangenis waar De K. zijn straf voor de mishandeling uitzat, vroeg tevergeefs om een opname in een psychiatrische instelling, zegt de Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne dinsdag. Toen De K. zijn straf had uitgezeten, kon hij niet meer in de gaten worden gehouden.

België kent pas tien jaar een vorm van tbs. Er is nog veel te weinig psychiatrische zorg voor "mensen met een zeer zware criminele achtergrond", vindt Van Quickenborne. Die worden nu nog "vaak gewoon geweigerd".