Duizenden demonstranten zijn zondag op de been in Amsterdam. Vanaf het middaguur verzamelden ze zich bij het Oosterpark, het Olympisch Stadion en het Westerpark om samen naar het Museumplein te lopen. Vanaf daar is de mars gestart, die ook weer eindigde op het plein. De gemeente spreekt achteraf van een 'vreedzaam verlopen' demonstratie.

Volgens de gemeente waren er rond 15.00 uur op het Museumplein zo'n 15.000 mensen aanwezig, onder anderen de initiator van Nederland in Verzet Michel Reijinga, Viruswaarheid-voorman Willem Engel en voormalig profvoetballer Bryan Roy.

Negen personen zijn aangehouden, onder meer voor belediging van de politie, discriminatie van een betoger en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Volgens een woordvoerder van de politie zijn alle arrestanten inmiddels weer vrijgelaten.

De betogers scandeerden tijdens de mars door de Amsterdamse binnenstad: "Liefde, vrijheid, geen dictatuur". Toen ze in de buurt waren van de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema riepen ze "Femke rot op". De gracht naar de woning werd afgezet door de politie. De demonstranten hebben spandoeken bij zich met teksten als: "Kinderen zijn onze toekomst. Niet onze proefkonijnen."

Langs de route stonden enkele tientallen andere betogers die demonstreerden tegen fascisme. Zij waren eerder op het Museumplein, maar werden door de politie verplaatst in drie bussen naar het Max Eeuweplein. Deze plek werd door de mobiele eenheid afgeschermd.

Ook boeren aanwezig bij coronademonstratie

Eerder stonden op het Museumplein tractors uit onder meer Friesland, Groningen en Noord-Holland geparkeerd. De eersten waren om 1.00 uur vanmorgen vertrokken om op tijd in Amsterdam te zijn.

Op de boerenprotestborden stonden teksten als "samen staan we sterk", "don't worry, be wappie", "wij zijn de leugens zat" en "gebruik je boerenverstand, geen 2G". De boeren zeiden tegen het coronabeleid te zijn en hiermee hun geluid te willen laten horen.

Politie hield rekening met geweld

Actiegroep Nederland in Verzet is de organisator van de 'herdenking van de koffieslag' om stil te staan bij een verboden demonstratie tegen het kabinetsbeleid. Op 17 januari 2021 liep een betoging op het Amsterdamse Museumplein uit op rellen.

De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en OM) had de locaties van de demonstratie aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat inhoudt dat er preventief mag worden gefouilleerd. De politie hield er rekening mee dat er mensen met wapens of illegaal vuurwerk naar de demonstratie komen. De gemeente heeft inmiddels laten weten dat de veiligheidsrisicogebieden zijn beëindigd.

Burgemeester Femke Halsema verzocht de betogers dringend om zich aan de voorschriften te houden. Als dat niet zou gebeuren, zou de politie optreden.