De Amsterdamse veiligheidsdriehoek (gemeente, Openbaar Ministerie en politie) heeft de locaties waar zondag een demonstratie plaatsvindt, aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. De politie houdt er rekening mee dat mensen met wapens of illegaal vuurwerk naar de demonstratie komen.

De politie mag preventief fouilleren op de locaties waar de deelnemers zich willen verzamelen en demonstreren, dus in het Oosterpark, het Westerpark, rond het Olympisch Stadion en op het Museumplein.

De gemeente zegt dat "in goed overleg met de organisatie" afspraken zijn gemaakt voor een vreedzaam en verantwoord verloop van de demonstratie. "De organisator neemt afstand van groepen en personen die uit zijn op een confrontatie met de politie", staat in een persbericht.

Burgemeester Femke Halsema doet verder een dringend beroep op de betogers zich aan de voorschriften te houden, aanwijzingen van verkeersregelaars en politie op te volgen, en voor hun eigen veiligheid en die van anderen de demonstratielocatie te verlaten bij dreiging van ongeregeldheden of geweld. Als mensen zich niet aan de regels houden, treedt de politie op.

De demonstratie wordt door de organisatie de 'herdenking van de koffieslag' genoemd. Daarmee wordt verwezen naar een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein op 17 januari vorig jaar. Die demonstratie liep uit op rellen. Vanaf drie plekken in de hoofdstad lopen mensen zondagmiddag naar het Museumplein om daar gezamenlijk "koffie te drinken".